Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ελπίδα


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS, μάθε τα νεότερα για το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας.
Τα καλά νέα
Τα νέα είναι ενθαρρυντικά εφόσον οι οροθετικοί ακολουθήσουν πιστά την αγωγή του γιατρού τους. Παρόλο που -προς το παρόν- κανένα φάρμακο δεν μπορεί να εξαφανίσει τον ιό από το σώμα του φορέων, αν είναι συνεπείς προς τα μέτρα προφύλαξη έχουν πλέον κάθε δυνατότητα όχι μόνο για παράταση ζωής, αλλά και για τεκνοποίηση. «Με την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων θεραπειών κατά του AIDS, η ασθένεια έχει καταστεί χρόνιο νόσημα και το προσβεβλημένο άτομο, ακόμα και όταν νοσήσει με AIDS, μπορεί να ζήσει για πολλά χρόνια και με καλή ποιότητα ζωής», μας λέει ο λοιμωξιολόγος-σύμβουλος λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός Γιάννης Μπαραμπούτης.
Τα κακά νέα
Από έρευνα που διεξήχθη σε 11 Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων ισάριθμων ελληνικών νοσοκομείων προέκυψε ότι ένας στους τρεις φορείς του AIDS στη χώρα μας κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις, γεγονός που θέτει τους ίδιους σε αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν κάποιο νέο ιό με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία τους, αλλά και τους συντρόφους τους σε -μικρό- κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό ΗΙV.



Ρώτησε τον ειδικό
Υπάρχει κάποιος τρόπος που θα με βοηθήσει να καταλάβω αν
κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό του AIDS;

Όχι. Όπως μας λέει ο κ. Μπαραμπούτης, λοιμωξιολόγος-σύμβουλος λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, δεν υπάρχει κάποιο σημάδι στην εμφάνιση ενός ατόμου που να δείχνει ότι έχει μολυνθεί από τον ιό. Το αντίθετο, μάλιστα, μπορεί να δείχνει απολύτως υγιής, γυμνασμένος και σε τέλεια φόρμα, αλλά παρ' όλα αυτά να είναι οροθετικός και άρα να μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση. Πολλές φορές ούτε ο ίδιος το γνωρίζει ότι είναι οροθετικός. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβει κάποιος ότι έχει προσβληθεί από τον ιό είναι μια ειδική εξέταση αίματος που θα δείξει αν έχει μολυνθεί. Η εξέταση είναι ανώδυνη και αξιόπιστη. Εάν είσαι φορέας, όσο νωρίτερα το μάθεις τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να ζήσεις ικανοποιητικά.
Διάβασέ το!
Οι οροθετικές γυναίκες σε εγκυμοσύνη είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν AIDS ή να πεθάνουν από AIDS σε σχέση με τις οροθετικές γυναίκες που δεν κάνουν παιδιά, σύμφωνα με έρευνα του Παν/μίου του Vanderbilt.
Εξετάσου τώρα!
Πού; Είτε στα κέντρα αναφοράς και τα νοσοκομεία Τζάνειο, Συγγρού, Ευαγγελισμός, Ερυθρός Σταυρός, Γενικό Κρατικό, Αττικό Χαϊδαρίου, ΙΚΑ Πεντέλης, Υγειονομική Σχολή, ΑΧΕΠΑ Θεσ/νίκης είτε στα παν/κά νοσοκομεία Ηρακλείου, Πάτρας, Λάρισας, Αλεξανδρούπολης (δωρεάν εξέταση). Μπορείς να απευθυνθείς και σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Από το preventionmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου