Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ασφάλεια Τροφίμων - Τι να προσέξετε

 
Το μαγείρεμα σκοτώνει τα μικρόβια.
Το μαγείρεμα δεν καταστρέφει όλα τα μικρόβια, ειδικά αν ένα τρόφιμο δεν είναι επιμελώς μαγειρεμένο. Μην παραλείπετε να βάζετε το φαγητό που περίσσεψε στο ψυγείο.

Δεν μπορώ να επαναψύξω το κρέας που ξεπάγωσε.
Αν έχει ακόμη κρυστάλλους, δεν έχει αποψυχθεί πλήρως και δεν έχει μείνει στο ψυγείο για παραπάνω από μία μέρα, μπορεί να ξαναμπεί στην κατάψυξη. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζετε ότι το κρέας θα χάσει τμήμα της ποιότητάς του. Η καλύτερη λύση, αν έχετε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία της απόψυξης, είναι πρώτα να το μαγειρέψετε και μετά να το καταψύξετε.

Μπορώ να κ
αταναλώσω ένα φαγητό, αν έχει καλή γεύση και δεν μυρίζει περίεργα.
Δεν μπορείτε να βασιστείτε στη γεύση, στη μυρωδιά ή στην εμφάνιση ενός φαγητού για να το θεωρήσετε κατάλληλο για βρώση. Τα βακτήρια στα τρόφιμα πολλαπλασιάζονται μέσα σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς αυτό να είναι εμφανές. Αν έχετε αμφιβολίες για την ασφάλεια ενός τροφίμου, πετάξτε το, χωρίς καν να το δοκιμάσετε.

Αν βγάλω τη μούχλα από ένα τρόφιμο, μπορώ να καταναλώσω το υπόλοιπο.

Εάν σε ένα τρόφιμο υπάρχει μούχλα, πετάξτε το δίχως δεύτερη σκέψη. Με εξαίρεση τα σκληρά τυριά, όπου, αν αφαιρεθεί η μούχλα, μπορούν να καταναλωθούν, σε όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων και των μαλακών τυριών) η μούχλα είναι σημάδι ότι δεν είναι πλέον κατάλληλα προς κατανάλωση. 

Οι πλαστικοί δίσκοι κοπής είναι λιγότερο ασφαλείς από τους ξύλινους.

Είτε ξύλινοι είτε πλαστικοί, οι δίσκοι κοπής θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά, με ζεστό νερό και σαπούνι, ούτως ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά βακτηρίων. Οι πλαστικοί δίσκοι διαθέτουν, ωστόσο, μια δικλείδα ασφαλείας∙ τα βακτήρια του ωμού κρέατος δεν μπορούν να επιβιώσουν πάνω στο πλαστικό στον ίδιο βαθμό που επιβιώνουν πάνω στο ξύλο. Επιπλέον, οι πλαστικοί δίσκοι καθαρίζονται πιο εύκολα. Αν, παρ’ όλα αυτά, προτιμάτε τον ξύλινο δίσκο για την κοπή του κρέατος, φροντίστε να τον χρησιμοποιείτε μόνο για το κρέας και να τον πλένετε προσεκτικά μετά από κάθε χρήση.

Το γάλα το αποθηκεύω στην πόρτα του ψυγείου.

Λάθος. Τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου είναι οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία (10-150 C) και προορίζονται για προϊόντα που χρειάζονται ελαφρά ψύξη, όπως για παράδειγμα ποτά, μουστάρδα και μαργαρίνη.Το γάλα πρέπει να αποθηκεύεται στα μεσαία ράφια (4-50 C) ή στο ψηλότερο ράφι του ψυγείου (80 C).

Γνωρίζετε ότι...
υπάρχει κίνδυνος τροφοδηλητηρίασης με, πιθανόν, σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας, όταν το φαγητό ξεπαγώνει εκτός ψυγείου; Ο σωστότερος τρόπος ξεπαγώματος είναι η τοποθέτηση στη συντήρηση του ψυγείου (από το προηγούμενο βράδυ), ή εναλλακτικά (δεν προτιμάται) σε κρύο νερό. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται, όσο είναι δυνατόν, η ανάπτυξη βακτηριδίων στα τρόφιμα. 
 
Από το mednutrition.gr
Γράφει ο: Παρασκευάς Παπαχρήστος, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου