Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ο έλεγχος του κορεσμού στα χέρια σου


Στη διατροφή σου αν διαχειριστείς σωστά τον κορεσμό, την αίσθηση της πληρότητας που παίρνεις από κάθε τροφή, θα πετύχεις πιο ισορροπημένη διατροφή και θα έχεις περισσότερη ενέργεια μες στην ημέρα.
Πάρε τον έλεγχο του κορεσμού στα χέρια σου. Μάθε πώς να τον ενισχύεις και να αποφεύγεις το συνεχές τσιμπολόγιμα.
Πίνε νερό συχνά
Μάθε τι (και πότε) να πίνεις.Πιες νερό (περίπου ένα ποτήρι 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα) και συνέχιζε με μικρές γουλιές κατά τη διάρκεια του γεύματος. Για όσους δυσκολεύονται με το νερό μπορείς να το πάρεις από τροφές: σούπες, σαλάτες και κυρίως τα φυλλώδη και πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, λάχανο, λόλα, ρόκα, βραστά κολοκυθάκια), φρούτα και αφεψήματα που μπορούν να γεμίσουν το στομάχι σου χωρίς να προσθέτουν περιττές θερμίδες.


Γέμισε το στομάχι σου με φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες αντλούν νερό από το σώμα σου και από τις τροφές κατά τη διάρκεια της πέψης. Το νερό, με τη σειρά του, μεταφέρεται στον εντερικό σωλήνα και οδηγεί σε κορεσμό με την κατανάλωση ενός γεύματος.  Δεδομένου ότι περνούν χωρίς να χωνεύονται μες στο σώμα επιβραδύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, άρα η τροφή παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο στομάχι και σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτος.
Η δύναμη της πρωτεΐνης Η πρωτεΐνη είναι από τα βασικά θρεπτικά συστατικά. Διαμορφώνει τη δομική βάση του μυϊκού ιστού και είναι το βασικό συστατικό πολλών ένζυμων, ορμονών κι άλλων ενώσεων που ελέγχουν τις σωματικές λειτουργίες. Κατά την  πέψη της πρωτεΐνης, τα πολυπεπτίδια που απελευθερώνονται έχουν τη δύναμη να αυξήσουν το αίσθημα του κορεσμού δίνοντας σήμα στον εγκέφαλο να καθυστερήσει τη διαδικασία πέψης.
Δοκίμασε πάντα τις γεύσεις Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι το καλό και αργό μάσημα (τουλάχιστον 15 φορές η μπουκιά) στέλνει σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο, βοηθώντας έτσι ώστε να αισθάνεσαι πλήρης και χορτάτος για μεγάλο διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο καταναλώνεις και λιγότερη τροφή, άρα πιο λίγες θερμίδες.

Για να είναι η κοιλιά σου γεμάτη
Μην εμπιστεύεσαι το στομάχι σου για να ελέγξεις την πείνα σου.Οταν δεν βλέπεις ότι έχει αδειάσει το πιάτο σου, δεν αισθάνεσαι ότι έχεις τελειώσει. Κάνε το πείραμα μόνος σου. Γέμισε με φαγητό ένα μικρότερο πιάτο σε μέγεθος και το υπόλοιπο τοποθέτησέ το στο ψυγείο. Οταν τελειώσεις το φαγητό σου (πάντα τρώγοντας αργά και όχι όταν είσαι πάρα πολύ πεινασμένος), θα δεις ότι η οπτική αίσθηση που έχεις από το άδειο πιάτο θα σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις χορτάσει.
Μείωσε το μέγεθος του σνακ κι αύξησε τον κορεσμό
Όσο τρως γεύματα που προκαλούν περισσότερο κορεσμό και δεν αυξάνεις τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τόσο θα μειώνεται η όρεξή σου για περισσότερη τροφή μεταξύ των γευμάτων. Επίλεξε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη (τυρί κότατζ-γιαούρτι-αυγό-άπαχο τυρί) και φυτικές ίνες, όπως είναι οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης και το πιτυρούχο ψωμί. Κράτα τις θερμίδες ανά γεύμα στις 200-250. Μην καταναλώνεις σνακ που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Από το menshealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου