Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Λουκέρνη - Ελβετία


Καλύτερη εποχή για τη Λουκέρνη είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Το καλοκαίρι συγκεντρώνει πολύ κόσμο και υπάρχει φόβος να μη βρείτε να καθίσετε στα χαριτωμένα ρεστοράν της όχθης για μια μπύρα. Το χειμώνα θα την περιηγήστε τρέμοντας, οπότε προτιμήστε την άνοιξη για μια ρομαντική βόλτα. Ή διαλέξτε το φθινόπωρο αν μαγεύεστε από τα χρώματα των φυλλοβόλων δέντρων που είναι κατά μήκος της όχθης της λίμνης. Οι βροχές είναι συχνές και έχετε πάντα μαζί σας ομπρέλα ή αδιάβροχο.

Βρίσκεται στην Κεντρική Ελβετία και αποτελεί ένα καλό σημείο για να δείτε την καρδιά της Ελβετίας. Το άριστο και πυκνό σιδηροδρομικό δίκτυο και οι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας μαζί με την καλή οδηγική συμπεριφορά θα σας διευκολύνουν.
Ο καλύτερος τρόπος είναι να φτάσετε αεροπορικώς στη Ζυρίχη και από κει να πάρετε το τρένο μέχρι τη Λουκέρνη.Ο σταθμός των τρένων είναι ακριβώς πάνω από το αεροδρόμιο, οπότε μόλις πάρετε τις βαλίτσες σας ανεβαίνετε μια σκάλα και φτάνετε στα εκδοτήρια των εισιτηρίων του τρένου. Δρομολόγια για Λουκέρνη υπάρχουν κάθε μισή ώρα. Τα τρένα τους είναι εξαιρετικά, ακριβή, καθαρά και γρήγορα. Μπορείτε να πληρώσετε σε ευρώ αλλά θα πάρετε ρέστα σε ελβετικά φράγκα. Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι δε δέχονται κέρματα ευρώ. Οι τιμές των τρένων δεν είναι φθηνές.  Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Λουκέρνης βρίσκεται μέσα στην πόλη και είναι εύκολο να πάτε στο κέντρο της με τα πόδια.

Η πόλη είναι μικρή και πανέμορφη. Μπορείτε να την περπατήσετε όσο αντέχετε και να σταματήσετε να φάτε και πάλι να περπατήσετε... Στο σιδηροδρομικό σταθμό υπάρχει γραφείο τουρισμού από όπου μπορείτε να πάρετε το χάρτη και πληροφορίες για το πού να πάτε. Μας συμβούλεψαν να πάρουμε το τρενάκι που κάνει το γύρο της πόλης και έχει ξενάγηση σε πολλές γλώσσες (όχι όμως ελληνικά). Το κόστος ήταν 10 ελβετικά φράγκα και αξίζει εάν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεση σας. Η περιήγηση διαρκεί 45 λεπτά.
Η γλώσσα είναι διάλεκτος ελβετική - γερμανική αλλά οι περισσότεροι μιλούν καλά αγγλικά και λιγότερο γαλλικά. Είναι πολύ ευγενείς και εξοικειωμένοι με τον τουρισμό, οπότε δε θα συναντήσετε πρόβλημα.
Το κύριο αξιοθέατο της πόλης και αυτό για το οποίο συρρέει ο κόσμος είναι η Chapel Bridge.

Πρόκειται για μια ξύλινη σκεπαστή γέφυρα που λέγεται ότι είναι η παλιότερη ξύλινη γέφυρα της Ευρώπης. Κατασκευάστηκε το 14ο αιώνα για προστασία της πόλης. Περπατώντας τη μπορείτε να δείτε περίπου 100 εικόνες από τη ζωή της πόλης τον 12ο αιώνα αλλά και κομμάτια της ελβετικής ιστορίας. Στη γέφυρα γίνεται και οργανωμένη ξενάγηση. Η γέφυρα κάηκε τον Αύγουστο του 1993 αλλά ξαναφτιάχτηκε σε μερικούς μήνες. Βγάλτε φωτογραφίες της δεξιάς όχθης της λίμνης από τη γέφυρα. Η μια πλευρά της έχει παρτέρια με κρεμαστά πολύχρωμα λουλούδια. Η παλιά πόλη θα σας αρέσει πολύ. Είναι μικρή, πεζοδρομημένη και γεμάτη στενάκια, πλατείες, στοές και κτίρια με ζωγραφισμένες προσόψεις. Εκτός από τη γέφυρα - αξιοθέατο υπάρχει παρακάτω και μια άλλη, με σιδερένια κάγκελα, επίσης όμορφη να τη διασχίσετε. Κατά μήκος της μιας όχθης υπάρχουν άφθονα ρεστοράν και καφετέριες με θέα τη γέφυρα και την πόλη. Αν θέλετε λιγότερο κόσμο προτιμήστε κάποια πλατεία στο εσωτερικό της παλιάς πόλης. Ποδήλατα υπάρχουν παντού και είναι παρκαρισμένα κατά μήκος της άλλης όχθης, η οποία είναι γεμάτη φυλλοβόλα δέντρα.


Από το travelplorer.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου