Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τις τιμές του σακχάρου του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα και να αδυνατίσετε; Επιλέξτε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης
Ρίξτε τον δείκτη
Προτιμήστε φρούτα που δεν έχουν ωριμάσει γιατί παρουσιάζουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τον γλυκαιμικό δείκτη και όσο περισσότερο βράζετε π.χ τα μακαρόνια, τόσο ανεβάζετε τον δείκτη.
Οι φυτικές ίνες καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης κι έτσι μειώνουν τον δείκτη, γι’ αυτό προτιμήστε να συνοδεύετε το γεύμα σας με πράσινη σαλάτα.
Μαζί με την επεξεργασία μιας τροφής ανεβαίνει και ο γλυκαιμικός δείκτης της. Γι αυτόν τον λόγο τα προϊόντα ολικής άλεσης θα πρέπει να μπουν πρώτα στη λίστα σας.
Χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν: τα περισσότερα λαχανικά, τα όσπρια, τα περισσότερα φρούτα, όλα τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα αυγά, το ψάρι, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί.
Προτεινόμενο μενού για 4 μέρες
1η μέρα
Πρωινό: 2 φέτες ζαμπόν, 2 φέτες τυρί, ντομάταΔεκατιανό: 25 γραμμ. μαύρη σοκολάτα
Μεσημεριανό: Λαχανικόσουπα
Απογευματινό: Γιαούρτι με βρόμη
Βραδινό: Βραστές γαρίδες
2η μέρα
Πρωινό: 2 βραστά αυγά, μία φέτα πολύσπορο ψωμί με λίγη πάστα ελιάςΔεκατιανό: 12 ανάλατα αμύγδαλα
Μεσημεριανό: Μία ψημένη πατάτα με γιαούρτι και σαλάτα λαχανικών
Απογευματινό: 1 νεκταρίνι ή ροδάκινο
Βραδινό: Σαλάτα με φιλέτο κοτόπουλο
3η μέρα
Πρωινό: 1 κουταλιά της σούπας σκέτο γιαούρτι με φράουλες και μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούςΔεκαριανό: Μικρή χούφτα ηλιόσποροι
Μεσημεριανό: Ντοματόσουπα
Απογευματινό: Φρυγανιά σίκαλης με ταχίνι
Βραδινό: Φιλέτο τόνου με σάλτσα ντομάτα
4η μέρα
Πρωινό: 1 μικρό μπολ μούσλι με γάλα και μια χούφτα ψιλοκομμένα, αποξηραμένα βερίκοκαΔεκαριανό: Ένας κεσεδάκι cottage cheese
Μεσημεριανό: Σαλάτα με 2 βραστά αυγά
Σνακ: Μία χούφτα κεράσια
Βραδινό: Ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σάλτσα μπολονέζ
Από το omorfamistika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου