Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τα κινητά τηλέφωνα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, όπως προκύπτει από ευρεία έρευνα Δανών επιστημόνων στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι και δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.


Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της British Medical Journal συμβαδίζουν με μια σειρά άλλων ερευνών που καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρκινικής Επιδημιολογίας της Κοπεγχάγης εξέτασαν ανθρώπους τουλάχιστον 30 ετών που είχαν συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας και συνέκριναν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου με ανθρώπους που δεν είχαν κινητά τηλέφωνα την περίοδο 1990-2007.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες παρακολούθησαν για όλο αυτό το χρονικό διάστημα την κατάσταση της υγείας 358.403 ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο και κατέληξαν ότι η χρήση δεν συνδέεται με την εμφάνιση οποιασδήποτε μορφής καρκίνου του εγκεφάλου.

Ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα τόνισαν πως το εύρος της είναι εντυπωσιακό.

"Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν άλλα συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία δεν καταγράφονται βλάβες από τη χρήση κινητών τηλεφώνων, υπό κανονικές συνθήκες", επισημαίνει ο Μάλκομ Σπέριν, διευθυντής Ιατρικής Φυσικής στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Μπερκσάιρ και μέλος του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας στην Ιατρική.

Στα τέλη Μαΐου η Υπηρεσία Αντικαρκινικής Έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε πως η χρήση κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να θεωρείται "πιθανώς καρκινογόνα στους ανθρώπους", τοποθετώντας τα κινητά στην ίδια κατηγορία όπως ο μόλυβδος, το χλωροφόρμιο και ο καφές.

Όμως ένα μήνα αργότερα, η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από την Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία επισήμανε πως επιστημονικά στοιχεία δείχνουν όλο και περισσότερο πως δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη χρήση κινητών τηλεφώνων και καρκίνου του εγκεφάλου.

Ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες με περισσότερες από πέντε δισεκατομμύρια συσκευές σε χρήση σήμερα, προκαλώντας αντιπαραθέσεις για την πιθανή σύνδεσή τους με βασικές μορφές όγκων του εγκεφάλου, όπως το γλοίωμα και το μηνιγγίωμα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από το protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου