Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ο καφές δεν είναι αστεία υπόθεση

Ο καφές δεν είναι αστεία υπόθεση: μετά το πετρέλαιο, είναι το δεύτερο προϊόν με το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον στις διεθνείς αγορές. Για πολλούς από εμάς είναι αδιανόητο να ξεκινήσουμε την ημέρα μας χωρίς καφέ. 

Πώς μπορούμε όμως, να εξασφαλίσουμε μια σταθερά υπέροχη γεύση τα πρωινά;
Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο καφές είναι μια αρκετά πολύπλοκη υπόθεση. Κάθε πράσινος σπόρος έχει περίπου 500 αρωματικά και γευστικά συστατικά, τα οποία αλλάζουν και αυξάνονται με το καβούρδισμα. Ανάλογα βέβαια, με τη θερμοκρασία και τη διάρκεια, δημιουργούνται νέα αρώματα και γεύσεις, μεταμορφώνοντας τον σπόρο.
Εκτός από την επεξεργασία του σπόρου αυτού καθ’ εαυτού, μεγάλη διαφορά στο γευστικό αποτέλεσμα που θα βιώσουμε έχει και ο τρόπος παρασκευής ενός καφέ. Αλλιώς θα φτιάξουμε και θα χαρούμε έναν εσπρέσο και αλλιώς έναν στιγμιαίο καφέ. Εκτός αυτού όμως, για να έχουμε σαφή εικόνα για έναν καφέ, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις αισθήσεις μας.

  • Όραση
Η όραση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αντιλήψεις μας, περισσότερο από όσο αντιλαμβάνεται κανείς. Η παρουσίαση του καφέ είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού ένα καθαρό φλιτζάνι μπορεί να εξυψώσει και το χειρότερο «νεροζούμι» και αντίστροφα, ένα βρώμικο φλιτζάνι μπορεί να καταστρέψει και τον πιο εκλεκτό καφέ.


  • Ακοή
Φανταστείτε την αγαπημένη σας καφετέρια, με τη μουσική και το θόρυβο να είναι τόσο χαμηλά, ώστε να μπορείτε να ακούσετε το άλεσμα του καφέ. Μπορεί πρακτικά η ακοή να μην έχει καμία σχέση με το γευστικό αποτέλεσμα του καφέ, σαφώς όμως, επηρεάζει την αντίληψη και τη διάθεσή μας. Όσο πιο ήρεμο και ευχάριστο είναι το περιβάλλον, τόσο πιο ευχάριστη θα είναι και η εμπειρία μας.

  • Αφή
Η αφή είναι μια από τις πιο άμεσες αισθήσεις μας, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ιδέα μας για τον κόσμο γύρω μας. Αντίστοιχα, μπορεί να επηρεάσει και την άποψή μας για τον καφέ.
Αναφορικά με το «σώμα», δηλαδή την υφή και το πόσο πηκτό είναι, το αντιλαμβανόμαστε από την κίνηση του υγρού στο στόμα μας. Σημαντική παράμετρος είναι τα λιπίδια και το κατακάθι. Η προετοιμασία ενός εσπρέσο χρησιμοποιεί υψηλή πίεση, η οποία παράγει περισσότερα λιπίδια και περισσότερο παχύρευστη υφή. Αντίθετα το γαλλικό φίλτρο συγκρατεί τα λιπίδια, δίνοντας την εντύπωση ότι πίνουμε έναν πιο ελαφρύ καφέ.

  • Οσμή
Η μυρωδιά του καφέ είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία του και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική μας εικόνα. Ο φρεσκοκαβουρδισμένος καφές έχει ένα δυνατό άρωμα, το οποίο όμως, δεν είναι τόσο έντονο σε ένα φλιτζάνι καφέ. Στον εσπρέσο μάλιστα, η «κρέμα» λειτουργεί σαν καπέλο και δεν επιτρέπει σε πολλά αρώματα του καφέ να δραπετεύσουν! Τα αρώματα γίνονται πιο κατανοητά όταν πίνουμε τον καφέ. Τα ενεργά στοιχεία ανακατεύονται καλύτερα και πιο γρήγορα και ο οργανισμός μας «καταγράφει» άμεσα τις αλλαγές αυτές.

  • Γεύση
Η γεύση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να αξιολογήσουμε έναν καφέ. Οι αισθητήρες γεύσης που βρίσκονται στην γλώσσα μας μπορούν να διακρίνουν γλυκές, αλμυρές, πικρές και όξινες γεύσεις. Ο συνδυασμός και η ισορροπία των διαφορετικών γεύσεων είναι μοναδικός σε κάθε καφέ.

 Από το clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου