Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Barcode 520

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα προϊόντα των οποίων το barcode ξεκινά από 520. «Αγοράζετε μόνο αυτά, είναι ελληνικά προϊόντα» προτρέπει το ένα e-mail που φτάνει με πολλά θαυμαστικά στο inbox μας.
«Μην πιστεύετε φήμες, αυτά τα προϊόντα απλώς συσκευάζονται στην Ελλάδα, δεν παράγονται απαραίτητα εδώ» λέει το άλλο. Τι ισχύει, τελικά; Είναι ή δεν είναι ελληνικά τα προϊόντα με το barcode που ξεκινά από 520;
 Για να το θέσουμε απλά, τα προϊόντα των οποίων το barcode ξεκινά από 520 δεν είναι απαραίτητα ελληνικά.
«Δυστυχώς ή ευτυχώς τα τρία πρώτα νούμερα ενός γραμμωτού κωδικού (barcode) προσδιορίζουν τη χώρα στην οποία εκδόθηκε ο συγκεκριμένος κωδικός για λογαριασμό της ενδιαφερόμενης επιχείρησης που επιθυμεί να κωδικοποιήσει τα προϊόντα της, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι τα προϊόντα αυτά παράγονται ή κυκλοφορούν στην ίδια χώρα.

«Και για του λόγου το αληθές υπάρχουν προϊόντα που κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Βουλγαρίας, από ελληνική επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα που φέρουν barcodes με πρόθεμα 520 και προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα από ελληνική επιχείρηση, που φέρουν barcodes με πρόθεμα 509, που είναι το αντίστοιχο barcode της Μ. Βρετανίας.

«Οι καταναλωτές είναι προτιμότερο να ενημερώνονται για την προέλευση/κατασκευή των προϊόντων από τις αναγραφόμενες πληροφορίες που εμφανίζονται στην ετικέτα του προϊόντος και προορίζονται για ενημέρωση του καταναλωτή, π.χ. “κατασκευάζεται σε” ή “χώρα προέλευσης”».

Η GS1 Ελλάς - 520 Barcode Hellas, η εταιρεία που εκδίδει τα επίμαχα barcodes, αναφέρει σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε σήμερα για να διευκρινίσει το ζήτημα: «Το πρόθεμα 520 στους κωδικούς barcode δεν αποκλείει άλλη χώρα κατασκευής, ωστόσο, στο 97% των περιπτώσεων διακρίνει τις ελληνικές επιχειρήσεις και έχει αποδοθεί σε εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, τα οποία διακινούνται στην ελληνική και διεθνή αγορά. Επιπλέον, ο κωδικός barcode με το πρόθεμα 520 που εκδίδει η GS1 Ελλάς – 520 Barcode Hellas, διαθέτει διεθνή αναγνώριση ως στοιχείο ελληνικότητας. Το σημαντικότερο διαπιστευτήριο αυτής της παραδοχής, αποτελεί το γεγονός ότι ξένοι προμηθευτές σε μεγάλες αγορές όπως η Κίνα, που εισάγουν ελληνικά προϊόντα, ζητούν κωδικοποίηση αποκλειστικά με πρόθεμα 520».

Με απλά λόγια, ένα προϊόν του οποίου το barcode ξεκινά από 520, έχει πολλές πιθανότητες να είναι ελληνικό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ελληνικά προϊόντα με διαφορετικά barcodes, ούτε ότι όλα όσα ξεκινούν από 520 είναι απαραίτητα ελληνικά.

Από το  in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου