Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ελαιόλαδο και η προστασία των οστών

Έρευνα που θα δημοσιευτεί στην Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ δείχνει πως η βασισμένη στο ελαιόλαδο μεσογειακή δίαιτα συμβάλλει σε αύξηση των συγκεντρώσεων οστεοκαλσίνης ορού, η οποία προστατεύει τα οστά.

Το παραπάνω εύρημα υποστηρίζουν έρευνες που δείχνουν χαμηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης στον ευρωπαϊκό νότο, όπου η κατανάλωση ελαιόλαδου είναι μεγαλύτερη.

«Η συμβολή του ελαιόλαδου στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αποδεικνύεται τόσο από έρευνες τόσο εντός όσο και εκτός εργαστηρίου» τονίζει ο Δρ.Χοσέ Μανουέλ Φερνάντεζ-Ρεάλ, γιατρός στη Χιρόνα της Ισπανίας και βασικός συγγραφέας της έρευνας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 127 άνδρες ηλικίας από 55 έως 80 ετών τους οποίους επέλεξε το κέντρο PREDIMED, το οποίο μελετά τη συμβολή της μεσογειακής δίαιτας στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι συμμετέχοντες είτε είχαν διαβήτη είτε παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού προβλήματος και τοποθετήθηκαν τυχαία σε μια από τις τρεις “ομάδες διατροφής” που συστάθηκαν για το σκοπό της έρευνας: μεσογειακή δίαιτα με καρπούς, μεσογειακή δίαιτα με παρθένο ελαιόλαδο και δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Μετά από δύο έτη, η έρευνα έδειξε πως μόνο η μεσογειακή δίαιτα με ελαιόλαδο συνέβαλε στην αύξηση της οστεοκαλσίνης και άλλους παράγοντες ανάπτυξης των οστών, στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου ορού, αλλά και στην έκκριση ινσουλίνης.

Πολλές έρευνες δείχνουν πως το ελαιόλαδο συμβάλλει στην καλή καρδιακή λειτουργία, ρυθμίζοντας τη χοληστερόλη και έχει αντιφλεγμονώδη, αντιθρομβωτική, αντιυπερτασική και αγγειοδιασταλτική δράση τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.

Μειώνει τέλος τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης LDL και αυξάνει τις συγκεντρώσεις της καλής (HDL).

Από το econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου