Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Botox - Όλη η αλήθεια

Το botox δεν χρειάζεται συστάσεις. Ίσως η πιο δημοφιλής θεραπεία αντιγήρανσης, σήμερα, έχει φανατικούς οπαδούς αλλά και πολέμιους, καθώς υπόσχεται μεν φρεσκάδα και λάμψη, πλην όμως με ημερομηνία λήξης. Η ευρύτατη χρήση του, τόσο από γυναίκες όσο και από άνδρες, επιβάλλει τον επαναπροσδιορισμό του, εγείροντας ερωτήματα ως προς την ασφάλεια και τις τυχόν παρενέργειες του, τους όρους υπό τους οποίους πρέπει να εφαρμόζεται καθώς και τις άλλες, πέραν των αισθητικών, δράσεις που μπορεί να έχει.  

«Το botox είναι ενέσιμη θεραπεία που βελτιώνει το άνω τριτημόριο του προσώπου (μέτωπο - μεσόφρυο - πόδι της χήνας) κάνοντας το να φαίνεται φυσικά ξεκούραστο, και λαμπερό», τονίζει ο πλαστικός χειρουργός κ. Βασίλης Κρέτσης.

«Η βουτολική τοξίνη (botox) είναι μία φυσική επεξεργασμένη πρωτείνη που σε πολύ μικρές δόσεις επιδρά στον μυ, με αποτέλεσμα την αναστολή μετάδοσης νευρικού ερεθίσματος, έτσι ώστε ο μυς να μην κάνει συσπάσεις. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 - 20 λεπτά, κατά την οποία ο ιατρός κάνει μια σειρά εγχύσεων τοπικά,  στην περιοχή του μεσόφρυου, του μετώπου ή στην περιοχή του έξω κανθού (πόδι της χήνας). Μπορεί να εφαρμόσει εγχύσεις και στις κάθετες ρυτίδες του λαιμού. Επίσης, σε πολύ μικρές δόσεις, το botox βελτιώνει τις ρυτίδες στο άνω χείλος (ρυτίδες καπνιστού) καθώς και τις ρινοπαρειακές αύλακες.

»Σε γενικές γραμμές, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως μετά τη θεραπεία στις δραστηριότητες του, καθώς μόνον τοπικά παρατηρείται ένας ήπιος ερεθισμός, ο οποίος διαρκεί 2 - 3 ώρες. Τα αποτελέσματα της θεραπείας έρχονται σταδιακά (το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες), διαρκούν 4-6 μήνες».

Τι θα πρέπει να προσέξετε:

Όταν ο ασθενής επιστρέψει στο σπίτι του, πρέπει να τηρήσει συγκεκριμένους κανόνες, σημειώνει ο κ. Κρέτσης.

Κοιμηθείτε ύστερα από 3 ώρες (και πάντως όχι νωρίτερα).

Μην κοιμηθείτε μπρούμυτα για 24 - 48 ώρες.

Μην κάνετε έντονη γυμναστική για 24 - 48 ώρες.

Μην χρησιμοποιείτε πολλά ζεστά (πχ. σεσουάρ ή πολύ ζεστό νερό), στην περιοχή όπου έχει εφαρμοσθεί το botox.

Παρενέργειες

Αν και σπάνιες, οι παρενέργειες είναι υπαρκτές, υπογραμμίζει ο κ. Κρέτσης: οίδημα, ερύθημα, εκχύμωση. Πιο σπάνια, μπορεί να παρατηρηθεί παροδική πτώση βλεφάρου, η οποία ωστόσο υποχωρεί σταδιακά (4 - 6 μήνες), οπότε και παύει η δράση του φαρμάκου.

Η θεραπευτική δράση του botox

Το botox δεν χρησιμοποιείται μόνο στην αισθητική ιατρική. Ήταν ανέκαθεν εργαλείο της Ιατρικής και για θεραπευτικούς λόγους, πχ. σε ασθενείς που πάσχουν από υπεριδρωσία (υπερβολική έκκριση ιδρώτα).

Η πάθηση αυτή παρατηρείται στις μασχάλες, τις παλάμες, τις πατούσες ακόμα και το πρόσωπο. Η θεραπεία υπεριδρωσίας με botox είναι ιδανική και αποτελεσματική σε όλες τις μορφές της, εναλλακτική των επιθετικών χειρουργικών μεθόδων. Η εξατομίκευση των δόσεων είναι δυνατό να απαλλάξουν τους πάσχοντες από την ενοχλητική αυτή διαταραχή για διάστημα αρκετών μηνών.

Επίσης, οι ενέσεις botox  μειώνουν τις ημικρανίες, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί από τις κλασικές αγωγές.

Εφαρμόζεται, επίσης, στις εξής περιπτώσεις:  
- βλεφαροσπασμός (διαρκές άνοιγμα - κλείσιμο των ματιών).
- στραβισμός, όταν δηλαδή τα μάτια αλληθωρίζουν.
- ορισμένες συνέπειες του εγκεφαλικού, όπως το στράβωμα του στόματος και οι σπασμοί στα χέρια.
- νευρομυικές παθήσεις, όπως το ραιβόκρανο, κατά τις οποίες ο ασθενής δεν μπορεί να στρίψει το κεφάλι του.
- προβλήματα της φωνής και, κατ' επέκταση, της ομιλίας (π.χ. σπασμωδική δυσφωνία). 
Από το tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου