Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος είναι επίμονος και ένα παυσίπονο δεν είναι αρκετό για να τον ξεφορτωθείτε. Τι μπορείτε να κάνετε; Τα είδη της κεφαλαλγίας είναι δεκάδες: Πονοκέφαλος που εντοπίζεται πάνω από τα μάτια, στη βάση του κεφαλιού, στο πίσω μέρος, ημικρανίες, ζαλάδες… Πώς τα ξεχωρίζουμε και πώς τα αντιμετωπίσουμε;

Τα είδη του πονοκεφάλου Αναγνωρίζοντας τον τύπο της κεφαλαλγίας, εντοπίζονται και τα αίτιά της, και επομένως είναι πιο εύκολη η αντιμετώπιση. Οι ειδικοί χωρίζουν τους πονοκεφάλους στις εξής μεγάλες κατηγορίες:

-Κεφαλαλγία από ένταση: Πρόκειται για καθημερινούς πονοκεφάλους, οι οποίοι βιώνονται σαν «τανάλια» στο κεφάλι και δυσχεραίνουν την συγκέντρωση. Μπορούν να προκύψουν από συγκινήσεις, κούραση, θόρυβο, πολύ φως και γενικότερα από κάποιας μορφής ένταση.

-Ημικρανία: Συνδέεται με τα αγγεία του κεφαλιού, και συχνά αποτελεί… κληρονομική κατάρα (70% όσων πάσχουν από ημικρανίες έχουν ανάλογο οικογενειακό ιστορικό). Η ημικρανία μπορεί να διαρκέσει από 2 ως 72 ώρες και συνοδεύεται από γαστρεντερολογικά, οφθαλμολογικά ή άλλα νευρολογικά σημεία χωρίς συμπτώματα μεταξύ των επεισοδίων. Συμπτώματα της ημικρανίας είναι οι οπτικές διαταραχές, ο σφύζων πονοκέφαλος στο πλάι του κεφαλιού (συνήθως στο μισό κεφάλι, με την πηγή του πίσω από το ένα μάτι), η ναυτία, ο ίλιγγος και ψυχολογικά συμπτώματα όπως η ευφορία, το άγχος, η κόπωση και οι αλλαγές της διάθεσης.

-Κεφαλαλγία από κατάθλιψη: Συναντάται στους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη και επιδεινώνεται συνήθως το πρωί μετά το ξύπνημα.

-Πονοκέφαλος τάσεως: Συνήθως σχετίζεται με κάποιο στρεσογόνο συμβάν ή οφείλεται σε σύσπαση των μυών του κεφαλιού, και «χτυπάει» κυρίως μετωπικά. Πέρα από το άγχος, μπορεί να οφείλεται και στην κακή στάση του σώματος ή την αυχενική οστεοαρθρίτιδα.

-Κεφαλαλγία άλλων αιτιών: Περιλαμβάνουν τους πονοκεφάλους νευρολογικών αιτιών, ασθενειών ή όγκων, καθώς και παθήσεις «εκτός κρανίου», όπως αυτές των δοντιών, των αυτιών, των ματιών, της υπέρτασης κ.α.

10 συμβουλές για την ανακούφιση των πονοκεφάλων *Ανακουφίστε τις ημικρανίες με ξεκούραση, ψυχρά επιθέματα στην περιοχή του πόνου, ελάττωση του θορύβου, του φωτός και όλων των παραγόντων που εντείνουν τον πόνο. Για χρόνιες ημικρανίες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει ειδικά φάρμακα για πρόληψη του πονοκεφάλου.

*Αντιμετωπίστε τον πονοκέφαλο τάσεως, που αποτελεί την πιο απλή μορφή, χαλαρώνοντας και επιλέγοντας ένα ήσυχο περιβάλλον για να ξεκουραστείτε. Φροντίστε να μην υπάρχει έντονο φως, κάντε ένα ζεστό μπάνιο και δοκιμάστε μαλάξεις στον αυχένα και τους κροτάφους.
*Στα φαρμακευτικά «όπλα», η πρώτη λύση είναι το απλό παυσίπονο, αλλά αν δείτε πως δεν λειτουργεί αναλγητικά ή πάσχετε από χρόνιους πονοκεφάλους, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
*Αποφύγετε τις διατροφικές συνήθειες και τα ροφήματα που επιδεινώνουν την κατάσταση – για παράδειγμα μην πίνετε καφέ ή μην μένετε νηστικοί αν έχετε πονοκέφαλο. Οι πονοκέφαλοι επίσης μπορούν να οφείλονται σε παλαιωμένα τυριά, σοκολάτα, αλκοόλ και επεξεργασμένα κρέατα. Πέρα από το διαιτολόγιό σας, μην ξεχνάτε τα βασικά: Πιείτε νερό. Η επαρκής ενυδάτωση χαρίζει ευεξία και όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν πως το νερό μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα όταν έχουμε πονοκέφαλο.
*Αν το φαινόμενο των πονοκεφάλων είναι συχνό, κρατήστε ένα «ημερολόγιο πονοκεφάλων», σημειώνοντας στοιχεία όπως την συχνότητα εμφάνισής τους, τις συνθήκες στις οποίες εμφανίζονται, τι έχετε φάει κάθε φορά κλπ. Έτσι, θα εντοπίσετε τυχόν «υπάιτιους» του πόνου και θα φροντίσετε να τους αποφεύγετε στο εξής.
*Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς. Από τη μία η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιφέρει πονοκεφάλους και αδιαθεσία, από την άλλη όμως πρέπει να γνωρίζουμε πως ακόμη και ο… υπερβολικός ύπνος μπορεί να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα. Ένα ισορροπημένο ωράριο ύπνου είναι η καλύτερη επιλογή.
*Αποφύγετε όσο μπορείτε στρεσογόνες καταστάσεις, οι οποίες επιδεινώνουν τον πόνο.
*Μην το παρακάνετε με τα παυσίπονα. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των πονοκεφάλων τάσεως, η αλόγιστη χρήση αναλγητικών μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανιστεί «δεύτερος πονοκέφαλος» εξαιτίας τους.
*Φοράτε πάντα τα γυαλιά οράσεως ή τους φακούς επαφής όταν διαβάζετε ή βρίσκεστε μπροστά από οθόνη. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο σας για να εξετάσει το ενδεχόμενο κάποιας πάθησης που ευθύνεται για τους πονοκεφάλους.
*Πάρτε… ψυχολογικά μέτρα εναντίον του πονοκεφάλου: Παραμείνετε ήρεμοι, δράστε άμεσα και δυναμικά για να τους αντιμετωπίσετε, μην διαμορφώνετε το πρόγραμμά σας ή τις δουλειές μας με βάση το «ωράριο» του πονοκεφάλου και σχηματίστε ηπιότερη εικόνα του πόνου στο μυαλό σας. Αντί δηλαδή να αισθάνεστε ότι υπάρχει κάτι που σας σφίγγει το κεφάλι, φανταστείτε ότι αυτό το «κάτι» χαλαρώνει σιγά-σιγά. Τέλος, αποσπάστε την προσοχή σας από τον πόνο, με μια ευχάριστη, μη απαιτητική πνευματικά, δραστηριότητα.

Από το in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου