Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Στήσε σωστά το γιορτινό τραπέζι


Γιορτές έρχονται, όλο και κάποιο επίσημο τραπέζι μπορεί να χρειαστεί να κάνεις – και η εντύπωση που θα πρέπει να δώσεις στους καλεσμένους (πολύ δε περισσότερο ΣΤΗΝ καλεσμένη, αν πρόκειται για ρομαντικό dinner) είναι επιβεβλημένα σωστή. Το πρώτο που θα πρέπει να αποφασίσεις είναι αν πρόκειται για ανεπίσημο ή επίσημο γεύμα/δείπνο. Οι διαφορές δεν είναι γνωστές στους περισσότερους, αλλά αν θέλεις να εντυπωσιάσεις, τότε καλό θα είναι να το έχεις υπ’όψη σου.

Ανεπίσημο γεύμα (εσύ, οι γονείς, οι κολλητοί)

Ξεκίνησε με το κυρίως πιάτο – άδειο φυσικά. Πηγαίνει στο κέντρο της θέσης που θα κάτσει κάποιος. Τοποθέτησε το πιάτο της σαλάτας ή το βαθύ πιάτο – μπολ της σούπας από πάνω του. Επάνω δεξιά τοποθετούνται το ποτήρι του νερού και του κρασιού.

Ακριβώς στα αριστερά του πιάτου βάζεις το πιρούνι της σαλάτας, του κυρίως και του επιδόρπιου – με αυτή τη σειρά, ξεκινώντας από τα αριστερά. Στα δεξιά του πιάτου ακουμπάμε το μαχαίρι (η λεπίδα του μαχαιριού «κοιτάζει» προς τα μέσα), το μικρό κουτάλι και το κουτάλι της σούπας.

Η πετσέτα τώρα: Εδώ έχεις κάποιους βαθμούς ελευθερίας παραπάνω. Μπορεί να τοποθετηθεί με πολλούς τρόπους. Κάτω από το ποτήρι του νερού, αριστερά από τα πιρούνια, ή στο κέντρο, ή πάνω από το πιάτο της σαλάτας.

Γενικός κανόνας: Βγάζουμε μόνο τα σκεύη που είναι χρήσιμα. Αν για παράδειγμα δεν παίζει σούπα στο τραπέζι, τότε μη βγάλεις κουτάλια.

Επίσημα (εσύ, εκείνη, οι γονείς της)

Προσθέτουμε σε όλα τα παραπάνω που μόλις αναφέραμε τα εξής:
- Επάνω και αριστερά του κύριου πιάτου πηγαίνει το πιάτο του ψωμιού και πάνω του το μαχαίρι του βουτύρου (για να ελλείψεις σαν ορεκτικό).
- Κουταλοπήρουνα για το επιδόρπιο: Κάποιες φορές μπορούν να τοποθετηθούν οριζόντια (ακριβώς πάνω από το πιάτο)
- Δεξιά από το πιάτο, αμέσως μετά το μαχαίρι και τα κουτάλια, είναι η θέση του φλιτζανιού για τον καφέ (μαζί με το πιατάκι εννοείται), αλλά αυτό έρχεται αργότερα, στο επιδόρπιο.
- Η πετσέτα (ή χαρτοπετσέτα) πηγαίνει διπλωμένη αριστερά, πριν τα πιρούνια.
- Δίνεις δυο ποτήρια κρασιού, ένα για λευκό, ένα για κόκκινο.

ΟΚ, αυτά όταν κάνεις τραπέζι. Όταν είσαι καλεσμένος, σε σπίτι ή σε ακριβό εστιατόριο, τότε πώς σερβίρεσαι; Πώς θυμάσαι όλα αυτά τα σκεύη μπροστά σου τι κάνουν;

- Ξεκινάμε από τα έξω προς τα μέσα, καθώς το γεύμα «εξελίσσεται». Με άλλα λόγια, το μεγάλο πιρούνι είναι για τα ορεκτικά και τις σαλάτες, ενώ το μεγάλο κουτάλι για τη σούπα.
- Πρόσεχε μην πίνεις το κρασί κάποιου άλλου: Το ποτήρι σου (νερό/κρασί) είναι πάντα στα δεξιά.

Πότε περιμένεις να σου αλλάξουν τα σκεύη σου; Υπάρχει ένας άτυπος κώδικας επικοινωνίας εδώ. Αν θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα και να μιλήσεις με το διπλανό σου χωρίς να έχεις τελειώσει αυτό που τρως, τότε ακούμπησε το πιρούνι και το μαχαίρι εντελώς μέσα στο πιάτο. Αν έχεις τελειώσει, τότε τοποθέτησε τα διαγώνια το ένα δίπλα στο άλλο, με τις λαβές να «δείχνουν» 4 η ώρα σε ένα υποθετικό ρολόι. Η λεπίδα του μαχαιριού «κοιτάζει» στο κέντρο του πιάτου κι όχι σε κάποιον άλλο από τους συνδαιτυμόνες – μας έχει μείνει αυτό από τα μεσαιωνικά χρόνια, όταν κάτι τέτοιο ήταν αιτία θανάσιμης μονομαχίας!

Από το menslounge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου