Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Οι «παγίδες» από το κρύο


Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά. Κι επειδή πρόκειται για μια δύσκολη εποχή, καλό είναι να έχετε υπόψη σας ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να παίρνετε στη διάρκειά της, ώστε να διαφυλάσσετε την υγεία σας από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Οι πιο συνηθισμένες «παγίδες» από το κρύο είναι:

Υποθερμία
Αποφεύγετε την φορώντας ζεστά ρούχα και προσέχοντας να μη μένετε πολλές ώρες έξω στο κρύο. Να θυμάστε ότι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς είναι πιο ευάλωτοι στο κρύο.

Η υποθερμία εκδηλώνεται όταν το σώμα χάνει θερμότητα από το δέρμα ταχύτερα από όσο συνήθως. Στα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται μειωμένος αναπνευστικός και καρδιακός ρυθμός, καθώς και υπνηλία. Αν, λοιπόν, παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πηγαίνετε γρήγορα σε ένα ζεστό χώρο και ζητήστε αμέσως βοήθεια από το γιατρό.


Κρυοπαγήματα
Αναπτύσσονται όταν το δέρμα παγώνει και οφείλονται στην παρατεταμένη συστολή των επιφανειακών αγγείων του αίματος συνέπεια της μεγάλης έκθεσης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κυρίως στο χιόνι).

Οι περιοχές που προσβάλλονται και που είναι συνήθως η άκρη της μύτης, τα αφτιά και τα δάχτυλα χεριών και ποδιών στην αρχή αποχρωματίζονται και στη συνέχεια γίνονται λευκές, μπλε και, τελικά, μαύρες. Επίσης, ενδεχομένως να εμφανιστούν και φλύκταινες, ενώ η εκδήλωση αυτών των συμπτωμάτων συνοδεύεται από τσιμπήματα ή πόνο. Σιγά σιγά, όμως, η προσβεβλημένη περιοχή μουδιάζει και ο πόνος υποχωρεί.

Αν διαπιστώσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πηγαίνετε σε ένα ζεστό χώρο και βγάλτε τα παγωμένα ή βρεγμένα ρούχα σας. Μετά συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι:

  • Οι βίαιες εντριβές της παγωμένης περιοχής ενδέχεται να κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό.
  • Το αλκοόλ δεν ωφελεί, γιατί το οινόπνευμα διαστέλλει τα αγγεία του αίματος, κάτι που ίσως εμποδίσει την καλή αιμάτωση των εσωτερικών οργάνων του σώματος.
Ζεστά ρούχα
  • Το προσεγμένο ντύσιμο το χειμώνα έχει μεγάλη σημασία. Αντί, λοιπόν, για ένα χοντρό ρούχο (π.χ., ένα βαρύ πουλόβερ), προτιμάτε τα ελαφρά και άνετα ρούχα, που θα φοράτε το ένα πάνω στο άλλο. Το μετάξι και το μαλλί είναι τα καταλληλότερα υλικά για αυτή την εποχή, καθώς παρέχουν την καλύτερη «θερμομόνωση».
  • Όταν κάνει πολύ κρύο, να φοράτε καπέλο (κατά προτίμηση ένα με καλύπτρες στα αφτιά), γιατί οι μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας παρατηρούνται στο κεφάλι.
  • Μην ξεχνάτε τα γάντια και τις μπότες, ιδιαίτερα στα χιόνια. Οι αδιάβροχες είναι, βέβαια, οι καλύτερες μπότες για τα χιόνια.
  • Η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος επιτυγχάνεται καλύτερα με στεγνά ρούχα. Γι’ αυτό, πρέπει να αλλάζετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα βρεγμένα ρούχα σας.

Φροντίδα δέρματος

  • Ο κρύος και ξηρός χειμωνιάτικος αέρας μπορεί να ξεράνει το δέρμα σας. Γι’ αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε λιγότερα αφρόλουτρα και όταν κάνετε μπάνιο, να χρησιμοποιείτε ζεστό και όχι καυτό νερό. Επίσης, για να μειώσετε την ξηροδερμία, προτιμότερα είναι τα σαπούνια που περιέχουν υδατικά συστατικά.
  • Να χρησιμοποιείτε συχνά υδατικές κρέμες σώματος, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ιδίως όσοι έχετε ξηρό δέρμα, καθώς έχουν μεγαλύτερη υδατική δύναμη από ό,τι οι λοσιόν. Η καλύτερη ώρα για ενυδάτωση του δέρματος είναι μετά το μπάνιο.
Μάτια, χείλη, πόδια
  • Να φοράτε προστατευτικά γυαλιά ηλίου όταν βγαίνετε στο κρύο. Αυτά δεν προστατεύουν μόνο από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, αλλά και από το κρύο. Απαραίτητα εξάλλου είναι και όταν πηγαίνετε στα χιόνια.
  • Μη γλείφετε τα χείλη σας, γιατί το σάλιο περιέχει ένζυμα που διασπούν τον υδατικό «φραγμό» του δέρματος. Αλείφετε συχνά τα χείλη σας με βαζελίνη ή με ειδικές μαλακτικές κρέμες χειλιών.
  • Μην παραμελείτε τα πόδια σας. Οι μπότες και οι χοντρές κάλτσες κάνουν τα πόδια να ιδρώνουν, ενώ ο ξηρός, ζεστός αέρας του σπιτιού ξηραίνει το δέρμα τους. Ο κύκλος αυτός ταλαιπωρεί τα πόδια σας, γι’ αυτό και χρειάζονται συνεχή φροντίδα.
Από το belife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου