Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Η ΕΕ προτίθεται να απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες

Αν ήταν στο χέρι του θα απαγόρευε αμέσως τις πλαστικές σακούλες. Αυτό δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιάνεζ Ποτότσνικ. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 500 πλαστικές σακούλες το χρόνο.

  Όποιος αγοράζει κάτι σήμερα στη Γερμανία, τις περισσότερες φορές τον ρωτάνε αν θέλει πλαστικές σακούλες ή άλλοτε πάλι, χωρίς να ερωτηθεί, τυλίγουν τα προϊόντα αυτομάτως στην πλαστική σακούλα.
Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Υπηρεσίας για την Προστασία της Φύσης και του Περιβάλλοντος το 25% των χωρών του κόσμου έχουν απαγορεύσει εντελώς τη χρήση πλαστικής σακούλας. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες είναι κάποιες αφρικανικές, η Αυστραλία και η Ινδία.
 Χώρες όπως το Βέλγιο ή Ιρλανδία έχουν επιλέξει να επιβάλλουν φόρους ή να τις αγοράζεις, κάτι άλλωστε που συχνά συμβαίνει και στη Γερμανία. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να μειώσουν τις επιβλαβείς συνέπειες για το περιβάλλον. Κυρίως στις χώρες της Μεσογείου, το μεγαλύτερο μέρος από τις πλαστικές σακούλες καταλήγει στη θάλασσα.
 «Δεν είναι μόνο τα τεράστια χαλιά από σκουπίδια που σχηματίζονται μέσα στη θάλασσα είναι και το γεγονός ότι οι πλαστικές σακούλες είναι επικίνδυνες για τα ψάρια. Τα ψάρια πολλές φορές τις καταβροχθίζουν και είναι πολύ επικίνδυνες για το στομάχι τους», δηλώνει ο Δρ. Χέριμπερτ Βέφερς, από τη γερμανική Υπηρεσία για την Προστασία της Φύσης και του Περιβάλλοντος.
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση
Πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν και οι γλάροι. Μπορεί να μπερδευτούν στις πλαστικές σακούλες και να πνιγούν. Εκτός αυτού η κατασκευή τους σημαίνει μεγάλη κατανάλωση σημαντικών πηγών ενέργειας, όπως υποστηρίζει ο Γκάμπριελ Χάουφε, από το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος:
«Οι πλαστικές σακούλες κατασκευάζονται από πετρέλαιο, από ένα ορυκτό του οποίου τα αποθέματα είναι περιορισμένα. Αυτό σημαίνει πως αν χρησιμοποιούμε λιγότερες πλαστικές σακούλες τότε θα κάνουμε οικονομία και σε αυτές τις πηγές ενέργειας».
Οι Γερμανοί πάντως σε αυτόν τον τομέα δεν τα πάνε καθόλου άσχημα. Χρησιμοποιούν μόλις 60 πλαστικές σακούλες κατά κεφαλή το χρόνο, τις μισές δηλαδή από όσες οι Αυστραλοί. Εκτός αυτού η Γερμανία διαθέτει ένα πολύ καλό σύστημα ανακύκλωσης.
Οι Γερμανοί δεν πιστεύουν στις απαγορεύσεις σε αυτόν τον τομέα ούτε και στις δήθεν οικολογικές πλαστικές σακούλες, οι οποίες και αυτές χρειάζονται γύρω στα 100 χρόνια για να διαλυθούν πλήρως. Το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος πιστεύει περισσότερο στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και όχι στις απαγορεύσεις που προτίθεται να επιβάλλει η ΕΕ.
Από το dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου