Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Πέφτουν τα μαλλιά;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να προχωρήσει κάποιος σε πρόωρη καράφλα και υπάρχουν ακόμα πιο πολλοί άντρες που «υποφέρουν» σιωπηλά από την τριχόπτωση, κρύβοντας τη με σκουφιά και καπέλα.

Τι συμβαίνει;
Τα μαλλιά μπορεί να αρχίζουν να πέφτουν από τους κροτάφους και την κορυφή του κεφαλιού οποιαδήποτε στιγμή. Για ορισμένους άντρες η διαδικασία αυτή ξεκινά από τα μετεφηβικά τους χρόνια, αλλά για τους περισσότερους ξεκινά είτε λίγο πριν τα πρώτα «άντα» είτε πριν τα δεύτερα. Οι αδένες των τριχών στο κεφάλι, σταδιακά χάνουν την ικανότητα να αντικαθιστούν τις 50-100 τρίχες που πέφτουν καθημερινά. Στην αρχή, αυτό που παρατηρείται είναι ότι η τρίχα γίνεται πιο λεπτή, για να ακολουθήσει εκτεταμένη τριχόπτωση, αφήνοντας περισσότερη… ορατότητα στο κρανίο. Ορισμένοι άντρες δεν ενοχλούνται καθόλου από αυτό. Εν τούτοις υπάρχουν κάποιοι άλλοι που υποφέρουν από συναισθηματική λύπη συνοδευόμενη από έλλειψη αυτοπεποίθησης και μερικές φορές κατάθλιψη.



Γιατί συμβαίνει;
Όσον αφορά στην τριχόπτωση των αντρών που είναι κληρονομική, τα μαλλιά συνήθως πέφτουν είτε από τους κροτάφους, είτε από την κορυφή του κεφαλιού. Αυτό συμβαίνει λόγω του χημικού διυδροτεστοστερόνη, ή DHT, το οποίο οδηγεί τους αδένες να κάνουν όλο και πιο λεπτές τις τρίχες μέχρι κάποια στιγμή να εξαφανιστούν τελείως.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να προκληθεί τριχόπτωση είναι οι: σιδηροπενική αναιμία, υποθυρεοειδισμός, μυκητιακή δερματική μόλυνση, ορισμένες συνταγογραφημένες αγωγές και άγχος. Αυτά, συνήθως, είναι αναστρέψιμα.

Μπορώ να το σταματήσω;
Αν πρόκειται για ένα λόγο που είναι αναστρέψιμος, είναι πολύ πιθανό να μπορέσεις να σταματήσεις την απώλεια μαλλιών. Για παράδειγμα, αν προκαλείται από αναιμία, μπορείς να σταματήσεις την τριχόπτωση απλά αναπληρώνοντας το σίδηρο που λείπει από τον οργανισμό σου.

Έχει δοκιμαστεί ένας μεγάλος αριθμός θεραπειών, με σκοπό τη μείωση, ακόμα και την αντιστροφή της διαδικασίας της αντρικής τριχόπτωσης, με μερικές να είναι επιτυχημένες κι άλλες όχι. Αρκετοί, βέβαια, είναι και οι άντρες που βλέπουν την απώλεια μαλλιών να μειώνεται ή να σταματά τελείως, χωρίς κάποιον εμφανή λόγο, από κάποια συγκεκριμένη ηλικία και μετά.

Θα πρέπει να με δει γιατρός;
Θα είναι καλό να διασφαλίσεις το ότι για την τριχόπτωση σου δεν ευθύνεται κάποια ασθένεια, ιδιαιτέρως αν η απώλεια είναι ανομοιόμορφη σε σχέση με την τυπική ανδρική διάταξη των μαλλιών. Επιπροσθέτως, αν η απώλεια μαλλιών συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα (όπως είναι η κούραση), τότε μία εξέταση αίματος κρίνεται απαραίτητη.

Θεραπείες
Μπορείς να κάνεις το κεφάλι σου να μοιάζει «γεμάτο» με πάρα πολλούς τρόπους. Βοτανικά παρασκευάσματα τα οποία περιλαμβάνουν ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη Ε και άλλες ουσίες σε διάφορους συνδυασμούς, μπορούν να βοηθήσουν. Η σωστή διατροφή είναι ένας ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα για να κερδίσεις και πάλι τα χαμένα σου μαλλιά. Φαγητά πλούσια σε καθαρή πρωτεΐνη, βιταμίνη Β και απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα, θα εφοδιάσουν τους αδένες με τα συστατικά εκείνα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν φυσιολογικά. Επιπροσθέτως, λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα αμινοξέων, καλύπτεσαι με όλες εκείνες τις απαραίτητες ουσίες για την ανάπτυξη των μαλλιών, που γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο περνούν τα χρόνια.

Η μινοξυδίλη είναι ένα συστατικό -το οποίο θα βρεις στα φαρμακεία- που το εφαρμόζεις στο τριχωτό της κεφαλής. Μειώνει τη διαδικασία της τριχόπτωσης και μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη νέων τριχών. Όμως θα πρέπει να το χρησιμοποιείς τακτικά, γιατί διαφορετικά θα γίνει αναποτελεσματικό. Επίσης η διαδικασία της τριχόπτωσης επιταχύνεται αν σταματήσεις την αγωγή. Παρενέργειες; Υπάρχουν ενδείξεις για ελαφρά πτώση της λίμπιντο (μπρος στα κάλλη...).

Η φιναστερίδη (Propecia) αποτελεί την πιο πρόσφατη φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχει σε ταμπλέτα και λειτουργεί μειώνοντας κυρίως την απώλεια μαλλιών, ενώ έχουν γίνει και κάποιες αναφορές για ανάπτυξη νέων τριχών.

Πηγή menslounge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου