Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ίντερνετ για όλους

Σε τρία χρόνια κάθε Ευρωπαίος θα πρέπει να έχει γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η Κομισιόν και παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα η αρμόδια επίτροπος Νίλι Κρος
 

Οι υψηλές ταχύτητες στο ίντερνετ, η ευρυζωνικότητα, είναι το οξυγόνο για την ευημερία της Ευρώπης, δήλωσε χαρακτηριστικά η αρμόδια επίτροπος Νέλι Κρος. Η εφαρμογή απλώνεται από την τηλεόραση στο διαδίκτυο μέχρι τις τηλεδιασκέψεις και τις τηλεδιαγνώσεις των γιατρών. Κι όμως δεν είναι όλα ρόδινα σε αυτό τον τομέα, υπογραμμίζει η Ευρωπαία Επίτροπος: «Η Ευρώπη έχει τη μεγαλύτερη ευρυζωνικότητα στον κόσμο. Παρόλα αυτά μόνο το ένα τέταρτο των πολιτών της έχει γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επίσης σιγά-σιγά και ο υπόλοιπος κόσμος αναπτύσσεται σε αυτόν τον τομέα. Και δεν μπορώ να επιτρέψω οι δικές μας οι επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται άλλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ασία και έχουν καταφέρει να έχουν 100 φορές πιο γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Δεν μπορώ να επιτρέψω εμείς που είμαστε πιο μπροστά σε θέματα ευρυζωνικότητας να βγούμε χαμένοι από δικό μας λάθος». 

Μεγάλο το κόστος
 Μέχρι το 2020 τα μισά τουλάχιστον νοικοκυριά στην Ευρώπη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα πάρα πολύ γρήγορα δίκτυα. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να έχουν γίνει αρκετά πράγματα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η τεχνολογία των οπτικών ινών για τη γρήγορη μεταφορά των δεδομένων είναι μια ακριβή τεχνολογία και δεν την αντέχει η τσέπη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 «Μιλάμε για πολλά λεφτά. 200 δις ευρώ και παρά πάνω. Αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να δούμε πως δεν θα βρεθούν επενδυτές εάν δεν βάλουμε τα σωστά θεμέλια» δηλώνει η Νέλι Κρος. 
Παιχνίδια για δυνατούς λύτες 
Φυσικά για να βρεθούν οι επενδυτές που θα βάλουν τα χρήματά τους σε τέτοιου είδους εγχειρήματα θα πρέπει να πεισθούν ότι αξίζει τον κόπο. Αυτό σημαίνει πως οι αποδόσεις θα πρέπει να είναι υψηλές. Δεν είναι τυχαίο ότι Νέλι Κρος έχει διατελέσει επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού: «Η Ευρώπη χρειάζεται κίνητρα ανταγωνιστικότητας για να δημιουργηθούν νέα μοντέρνα δίκτυα. Παρόλο που οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρέπει να επενδύσουν πολλά χρήματα, από την άλλη δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να οδηγηθούμε σε ολιγοπώλια των τηλεπικοινωνιών».
Για το λόγο αυτό εταιρείες μεγαθήρια, όπως η Telekom, θα πρέπει να προσφέρουν την τεχνολογία των οπτικών ινών και στον ανταγωνισμό, όχι όμως σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά σε τιμές που να αντικατοπτρίζουν την ακριβή επένδυση. Πώς θα κρατηθεί όμως η ισορροπία μεταξύ ελκυστικών επενδύσεων και ολιγοπωλίων, είναι ένα αίνιγμα για δυνατούς λύτες. 

Από το www.dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου