Οι φακοί επαφής δημιουργήθηκαν για να απαλλαγούμε -όσο τον δυνατόν περισσότερες ώρες της ημέρας- από τα γυαλιά μυωπίας, να επιδοθούμε σε δραστηριότητες στις οποίες τα γυαλιά θα μας δυσκόλευαν πολύ και, σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, να δούμε τον κόσμο λίγο καλύτερα.Όσοι έκαναν το μεγάλο βήμα από τα γυαλιά στους φακούς επαφής, λοιπόν, μπορούν πλέον να διαλέγουν γυαλιά ηλίου χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν αυτά επιδέχονται αλλαγές για να ενσωματώνουν μυωπικά κρύσταλλα. Μπορούν να κολυμπούν ή να στέκονται στην βροχή χωρίς να χρειάζονται «υαλοκαθαριστήρες». Να επιδοθούν σε αθλήματα, χωρίς να φοβούνται ότι τα γυαλιά τους θα σπάσουν. Απαλλάχθηκαν από το βάρος που γλιστρά συνέχεια από την μύτη τους, που θολώνει, «χαλαρώνει» και δημιουργεί κινδύνους σπασίματος ή λυγίσματος. Βελτίωσαν αισθητικά την εμφάνισή τους. Και πέρα από όλα τα παραπάνω, όσοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν φακούς επαφής «απέκτησαν καλύτερη όραση».
Γιατί να προτιμήσω φακούς επαφής;
Οι φακοί επαφής αντικαθιστούν τα γυαλιά μας με σκοπό να διορθώσουμε μία διαθλαστική ανωμαλία, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και -πλέον- η πρεσβυωπία, η οποία αντιμετωπίζεται με την χρήση πολυεστιακών φακών επαφής.
Μας κάνουν να βλέπουμε καλύτερα από τα γυαλιά γιατί, καθώς εφάπτονται στο μάτι, προσφέρουν ευρύτερο πεδίο όρασης, είναι ιδανικοί για την διόρθωση της ανισομετρωπίας και δεν προκαλούν πρισματική εκτροπή των αντικειμένων, όπως κάνουν συχνά τα γυαλιά.
Γιατί να αποφύγω τους φακούς επαφής;
Οι φακοί επαφής δεν συνιστώνται σε άτομα με ευαισθησίες στα μάτια. Άτομα δηλαδή που πάσχουν από φλεγμονές των ματιών και των βλεφάρων.
Ακόμα, σημαντική προϋπόθεση για να φορά κάποιος φακούς επαφής είναι να μπορεί να τηρήσει τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής. Έτσι, αφενός δεν πρέπει κανείς να τους φορά αν έρχεται σε επαφή με σκόνη και καπνό, αφετέρου αν δεν τους συντηρεί σωστά.
Σωστή συντήρηση σημαίνει:
- Οι φακοί επαφής θα πρέπει να είναι τέλεια καθαρισμένοι πριν την εφαρμογή τους.
- Χειριστείτε τους φακούς σας μόνο με καθαρά χέρια και εφαρμόστε τους στα μάτια με προσοχή, κλείνοντας την τάπα του νιπτήρα για να αποφύγετε τον κίνδυνο να χαθούν οι φακοί.
- Οι φακοί δεν πρέπει ποτέ να έρχονται σε επαφή με υγρά διαφορετικά από αυτά που έδωσε ο γιατρός σας.
- Καλό είναι στο σπίτι να μην φοράτε τους φακούς σας δίνοντας την ευκαιρία στα μάτια σας να ξεκουραστούν και να οξυγονωθούν καλύτερα και στους φακούς να καθαριστούν. Να έχετε πάντοτε ένα ζευγάρι γυαλιά της ίδιας διορθώσεως με τους φακούς σας.
- Μην κοιμάστε ποτέ με τους φακούς σας.
Από το in2life.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου