Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Τσιγάρο, ποτό, καρκίνος

Τσιγάρο, ποτό και ανθυγιεινή διατροφή έχουν διπλασιάσει τους καρκίνους στο στόμα, στον λάρυγγα και στον φάρυγγα στα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σκωτία.
Κάθε χρόνο, οι καρκίνοι αυτοί κοστίζουν τη ζωή 10.000 ανθρώπων στη Βρετανία και περισσότερων από 100.000 σε όλη την Ευρώπη.
Αν και μέχρι πριν λίγες δεκαετίες οι καρκίνοι της ανώτερης αερο-πεπτικής οδού, όπως αποκαλούνται επιστημονικά, ήταν πιο συχνοί σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα συχνότεροι στους 40άρηδες. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν θέλησαν να μάθουν το γιατί. 



Έτσι, πραγματοποίησαν πενταετή μελέτη, χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία συμμετείχαν 350 πάσχοντες από τέτοιους καρκίνους και 400 υγιείς εθελοντές. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών.
Οι σχεδόν 9 στους 10 ασθενείς, κάπνιζαν, έπιναν και/ή δεν κατανάλωναν επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι ήδη γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως των συγκεκριμένων καρκίνων σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. 
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γκάρυ ΜακΦάρλαν, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο, «οι καρκίνοι στην ανώτερη αερο-πεπτική οδό αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, με την αύξηση να είναι έως στιγμής υψηλότερη στις ηλικίες κάτω των 50 ετών».
«Στη Βρετανία, λ.χ., τα κρούσματα καρκίνου του στόματος έχουν διπλασιαστεί την τελευταία 20ετία στους άντρες ηλικίας 40-49 ετών».
Σύμφωνα με τον δρα ΜακΦάρλαν, η μελέτη είχε ως στόχο να εξακριβώσει εάν το ποτό, το τσιγάρο και η μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελούν τους παράγοντες κινδύνου γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα, όπως για τις μεγαλύτερες.
«Υπήρχε περίπτωση να παίζουν ρόλο “νέοι” παράγοντες κινδύνου, όπως τα γονίδια και κάποιες λοιμώξεις», λέει. «Όπως διαπιστώσαμε, η κύρια αιτία είναι ο τρόπος ζωής – και οι νέοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό, γιατί κινδυνεύουν».

Από το ygeia.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου