Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ξεχώρισε την πείνα από την όρεξη

Αν καταφέρεις να ξεχωρίζεις την πείνα από την όρεξη, τότε έχεις κάνει το πιο σημαντικό βήμα για να χάσεις κιλά.

Ορεξη: Είναι πιο πολύ ένα ψυχολογικό αίσθημα, που όμως προκαλεί σωματική αντίδραση. Για παράδειγμα, βλέπεις και μυρίζεις ένα ζουμερό σουβλάκι. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί τη σωματική αντίδραση του να παράγεις πιο πολύ σάλιο ή συσπάσεις στο στομάχι.
Το πρόβλημα με την όρεξη είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη τον κορεσμό. Ετσι ενώ η πείνα θα σε οδηγήσει να φας ένα σουβλάκι, η όρεξη θα σε κάνει να φας δύο.

Πείνα: Αισθάνεσαι πείνα όταν παρουσιάζονται χημικές αλλαγές στον οργανισμό, όπως πτώση του σακχάρου στο αίμα. Ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει, οπότε και στέλνει το σήμα της πείνας για να φας.
 

Φάε μόνο όταν πεινάς.
Μην αφήνεις να περνάνε πολλές ώρες μεταξύ γευμάτων. Οταν τρως συχνά, καις πιο πολλές θερμίδες. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν φτάνεις ποτέ σε σημείο να πεινάς υπερβολικά. Φρόντισε όλα τα γεύματά σου, ακόμα και τα ενδιάμεσα, να περιέχουν τροφές που προσφέρουν μακροχρόνιο κορεσμό, δηλαδή πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά.
Φάε αργά.
Με αυτόν τον τρόπο θα δώσεις στον οργανισμό σου την ευκαιρία να καταλάβει πότε δεν πεινάει πια. Ερευνες δείχνουν ότι, όταν τρως γρήγορα, καταναλώνεις και περισσότερες θερμίδες απ' ό,τι αν έτρωγες αργά. Μην πας σε τραπέζι, πάρτι και οπουδήποτε αλλού νηστικός. Θα φας πολύ περισσότερο, όχι λόγω πείνας, αλλά πιο πολύ λόγω όρεξης.

Από το menshealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου