Αυχενικό σύνδρομο
Πρόκειται για έναν αδόκιμο όρο που χρησιμοποιούμαι συχνά στην καθημερινότητα για να περιγράψουμε μια σειρά από συμπτώματα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πάθηση με αυτό το όνομα, αλλά άθροιση συμπτωμάτων που προέρχονται από διάφορες παθήσεις, όπως η αυχεναλγία, η δισκοπάθεια, η σπονδυλαρθρίτιδα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ή ότι απέμεινε από ένα τραυματισμό.
Συμπτώματα και διάγνωση
Ο πόνος στον αυχένα συνοδεύεται συνήθως από επώδυνη κίνηση του κεφαλιού και αντανάκλασα στον ώμο και στο χέρι. Ανάλογα με την αιτία του συνδρόμου οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν επίσης μυική αδυναμία, μούδιασμα στον αυχένα , στη ράχη και στα χέρια, ευαισθησία στο άγγιγμα,πονοκέφαλο,ζάλη,ίλιγγο,βουητό στα αυτιά,διαταραχές της ισορροπίας και της όρασης,δυσκαμψία.
- Η διάγνωση γίνεται αρχικά με κλινική εξέταση και έπειτα με απεικονιστικές εξετάσεις που θα αποκαλύψουν τυχόν αλλοιώσεις στους σπονδύλους, στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, στον νωτιαίο σωλήνα και στις άλλες δομές της σπονδυλικής στήλης.
- Τα παιδιά και οι νέοι είναι εξαιρετικά σπάνιο να αντιμετωπίσουν προβλήματα, εκτός ίσως από περιπτώσεις τραυματισμών, υπερβολικής άσκησης ή ελλιπούς προθέρμανσης, όπου είναι πιθανό να καταπονηθούν οι μύες. Τα άτομα μέσης ηλικίας είναι πιθανότερο να εμφανίσουν εκφυλιστικά στοιχεία στη σπονδυλική στήλη.
- Η θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, τοπική εφαρμογή θερμών ή κρύων επιθεμάτων, χειρομαλάξεις, αυχενικό περιλαίμιο, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα.
- Πολύ σπάνια χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.
- Αφού περάσει ο πόνος, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης που θα σας υποδείξει ο γιατρός βοηθούν ώστε να μειωθεί ο χρόνος επανεμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου.
- Το κολάρο ή αυχενικό περιλαίμιο είναι μέρος της θεραπείας και ρόλος του είναι να περιορίζει την κίνηση του αυχένα, ώστε μην αναγκάζει τους μυς να κάνουν μυική σπασμό.
Το κολάρο , εφόσον κριθεί απαραίτητο, ο ασθενής θα πρέπει να το φοράει σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού.
Βοηθάει η χειροπρακτική;
- Η χειροπρακτική αγωγή περιλαμβάνει κυρίως απαλές, επιδέξιες και ανώδυνες διορθώσεις, που λέγονται ανατάξεις των σπονδύλων και στοχεύουν στο να κινητοποιήσουν τις μπλοκαρισμένες αρθρώσεις και να απελευθερώσουν τα πιεσμένα νεύρα.
- Η αγωγή είναι ανώδυνη, αν και μπορεί να υπάρξει μια παροδική ενόχληση τις πρώτες φορές, όταν βρισκόμναστε ακόμη σε οξεία φάση.
- Συμπληρωματικά , ο χειροπράκτης μπορεί να σας συμβουλεύσει να χρησιμοποιήσετε ζεστά ή κρύα επιθέματα και να σας δώσει οδηγίες για σωστή δραστηριότητα και άσκηση.
Ποια είναι η σωστή θέση.
Η λανθασμένη στάση όταν εργαζόμαστε στο γραφείο μπροστά στον υπολογιστή μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Το κάθισμα θα πρέπει να στηρίζει τη μέση και να είναι στο σωστό ύψος σε σχέση με το γραφείο . Το πληκτρολόγιο δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλά και η οθόνη θα πρέπει να είναι σε τέτοια θέση ώστε να μην αναγκαζόμαστε να κρατάμε το κεφάλι σε μια στάση που μας κουράζει .
Από το ΒΗΜagazino
Συντάκτης Μελίσσα Στοίλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου