Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Σήμα καμπάνα και στο Έβερεστ

Η Ncell, ένας πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με βάση το Νεπάλ, ανακοίνωσε πως κατάφερε να εγκαταστήσει τον πρώτο σταθμό βάσης 3G σήματος στο Έβερεστ και συγκεκριμένα σε υψόμετρο 5.200 μέτρων, κοντά στο χωριό Gorakshep. Συνολικά, εγκαταστάθηκαν στο Έβερεστ εννιά σταθμοί, με τον χαμηλότερο σε υψόμετρο να εντοπίζεται στην περιοχή του Lukla, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο της περιοχής.
Όπως έκανε γνωστό η Ncell, η οποία ανήκει κατά 80% στην σκανδιναβική TeliaSonera, πραγματοποιήθηκε παράλληλα και η πρώτη βιντεοκλήση από το ψηλότερο σημείο που έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο έως και σήμερα, δηλαδή στα 5.300 μέτρα, από το σημείο όπου ξεκινούν συνήθως την ανάβαση τους προς την κορυφή του Έβερεστ οι ορειβάτες. Παράλληλα, παρότι δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη οι σχετικές δοκιμές, σύμφωνα με τον Aigars Benders, υπεύθυνο επί θεμάτων τεχνολογίας δικτύου στην Ncell, είναι πιθανό να υπάρχει πλέον κάλυψη και στην κορυφή.




Τέσσερις από τους σταθμούς λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, ενώ διαθέτουν και εφεδρική μπαταρία η οποία μπορεί να τους προσφέρει έως και τρεις ημέρες απρόσκοπτης λειτουργίας. Όσον αφορά τη χωρητικότητα του δικτύου, αυτή είναι 50 ταυτόχρονοι χρήστες, αλλά ενδέχεται να αναβαθμιστεί εάν υπάρξει ζήτηση. Η νέα υποδομή θα επιτρέψει σε ντόπιους, ορειβάτες και πεζοπόρους να περιηγηθούν στον Παγκόσμιο Ιστό, να ανταλλάξουν video clips και να επικοινωνήσουν μέσω φωνής και κειμένου, με χρεώσεις αισθητά φθηνότερες σε σχέση με τα δορυφορικά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνταν σε αυτές τις περιοχές έως και σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η TeliaSonera διαθέτει και τον σταθμό βάσης στο χαμηλότερο υψόμετρο, σε ένα ορυχείο στην Ευρώπη, 1.400 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Από το myphone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου