Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Σωστοί συνδυασμοί τροφών


Μάθε ποιες τροφές κάνουν καλή παρέα μεταξύ τους και ακόμα μεγαλύτερο καλό στον οργανισμό σου . 

1. Μην συνδυάζεις όξινες και αμυλούχες τροφές. Προτίμησε π.χ. να προσθέσεις κομμάτια πορτοκαλιού στην σαλάτα από σπανάκι γιατί έτσι θα απορροφήσει ο οργανισμός σου καλύτερα και το σίδηρο από το λαχανικό. "Ο λόγος είναι ότι η βιταμίνη C που βρίσκεται στο πορτοκάλι ή το λεμόνι συμβάλλει στην μετατροπή του σιδήρου από δισθενή σε τρισθενή, μορφή η οποία και είναι και η απορροφήσιμη από το ανθρώπινο σώμα" εξηγεί ο Γιώργος Λάντις.

2. Απόφυγε να τρως πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μαζί. Συνόδευσε το ψητό σου κρέας με λαχανάκια Βρυξελλών για να εξουδετερώσεις τα καρκινογενή συστατικά που μπορεί να δημιουργηθούν στο κρέας κατά το ψήσιμο του. " Επίσης, θα πρέπει να έχεις στο νου σου ότι οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα λαχανικά συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης- άρα λοιπόν η σαλάτα καλό είναι να συνοδεύει το κρέας μας.»


3. Κάθε σου γεύμα πρέπει να έχει μόνο μία μορφή πρωτεΐνης.

4. Τρώγε πρωτεΐνες και όξινες τροφές ξεχωριστά και αυτό γιατί παρεμποδίζουν την έκκριση των οξέων της πέψης που απαιτούνται για την καλύτερη χώνεψη των πρωτεϊνών. "Η αλήθεια είναι πως ο βασικός παράγοντας που βοηθάει στην πέψη των πρωτεϊνών είναι το υδροχλωρικό οξύ που βρίσκεται στο στομάχι και που είναι πολύ ισχυρό από μόνο του. Αλλά αν ακολουθήσεις αυτό τον κανόνα θα δώσεις μια έξτρα βοήθεια στον οργανισμό σου."

5. Μην βάζεις μαζί στο πιάτο σου λιπαρά και πρωτεΐνες γιατί κάποιες τροφές έχουν πάνω από 50% λιπαρά και απαιτούν ώρες χώνεψης. "Είναι γεγονός ότι το λίπος αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και προσδίδει ένα αίσθημα πληρότητας αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνδυάζεται με πρωτεΐνες" εξηγεί ο Γιώργος Λάντις. "Φυσικά από θερμιδικής άποψης καλό είναι να αποφεύγουμε τον συνδυασμό κρέατος με μια κρέμα γάλακτος για παράδειγμα γιατί έχουμε δυο πηγές ζωικού λίπους στο ίδιο γεύμα κάτι που είναι θερμιδικά – διατροφικά περιττό".

6. Μην συνδυάζεις κρουασάν σου με μαρμελάδα γιατί είναι καλύτερα να μην καταναλώνεις σάκχαρα και αμυλούχα μαζί. "Η ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών υψηλών σε σάκχαρα (μην ξεχνάμε ότι στην βάση τους άμυλο και μαρμελάδα είναι σάκχαρα) αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος απότομα. Κάτι το οποίο δεν το επιζητάμε μιας και αυτό που όλοι χρειαζόμαστε για μια σωστή ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού είναι μια ομαλή καμπύλη γλυκόζης καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν σύμπλοκους υδατάνθρακες ή φυτικές ίνες όπως για παράδειγμα προϊόντα ολικής αλέσεως ή άγριο ρύζι. Όσο για το παράδειγμα με το κρουασάν, αυτό που θα μπορούσε να βελτιώσει τον γλυκαιμικό του δείκτη θα ήταν ο συνδυασμός με κάτι πρωτεϊνούχο όπως μια φέτα τυρί ή μια φέτα καπνιστό σολομό."

7. Ξέχνα τον συνδυασμό φρούτων με τυρί γιατί είναι πολύ πιθανό είναι να νιώσεις δυσπεψία και φούσκωμα. "Αν και αυτός ο κανόνας δεν υποστηρίζεται από έρευνες δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το ενδεχόμενο ότι σε ορισμένους ανθρώπους ο παραπάνω συνδυασμός συνοδεύεται από συμπτώματα δυσπεψίας. Οπότε αν υποψιάζεσαι πως όντως σε επηρεάζει, καλό είναι να τον αποφεύγεις".

8. Καλύτερα ο καφές και τα δημητριακά να μην συναντιούνται στο πρωινό σου. Η πολυφαινόλη στον καφέ, το μαύρο τσάι, η ζεστή σοκολάτα, και αφεψήματα όπως η μέντα και το χαμομήλι, παρεμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου που βρίσκεται στα περισσότερα είδη δημητριακών. "Για να είσαι σίγουρη ότι ο σίδηρος καλθα απορροφηθεί σωστά, καλό είναι να καταναλώσεις το γαλακτοκομικό προϊόν (γάλα ή γιαούρτι) 20’ αργότερα."


9. Προσπάθησε το επιδόρπιο σου να μην το τρως μετά το γεύμα σου, γιατί είναι μια τροφή βαριά για το στομάχι. "Η φιλοσοφία εδώ είναι να αφήνεις το πεπτικό σου σύστημα να ηρεμεί μετά το κυρίως γεύμα."

10. Και μην ξεχνάς: να συμβουλεύεσαι πάντα τον ειδικό για τις διατροφικές σου συνήθειες, μια και εκείνος γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού σου και μπορεί να σου προτείνει τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς για τις ανάγκες σου.
 
Από το stylista.gr
Γράφει ο διατροφολόγος Γιώργο Λάντις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου