Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Κοκκινοτρίχηδες ευαίσθητοι στις αιμορραγίες

 

Πολλοί χειρουργοί και αναισθησιολόγοι αντιμετωπίζουν με προκατάληψη τους κοκκινομάλληδες. Λέγεται ότι οι κοκκινοτρίχηδες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις αιμορραγίες και αντιδρούν διαφορετικά στις αναισθητικές ουσίες.



Ο Βρετανός χειρουργός Τζόναθαν Μπάρι εργάζεται σε κλινική της ουαλλικής πόλης Σουώνσυ και προσπάθησε πρόσφατα να διαλευκάνει την προκατάληψη των συναδέλφων του χειρούργων και αναισθησιολόγων έναντι των κοκκινοτρίχηδων.
Η πλειονότητα των χειρούργων σε όλο τον κόσμο υποστηρίζει ότι οι κοκκινοτρίχηδες είναι πιο ευαίσθητοι στις αιμορραγίες και αντιδρούν εντελώς διαφορετικά στις αναισθητικές ουσίες.
Στην Ουαλλία, μία από τις παλιές πατρίδες των Κελτών, περίπου το 6% του πληθυσμού είναι κοκκινομάλληδες με φακίδες. Έτσι οι ασθενείς με κόκκινα μαλλιά και φακίδες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τους περισσότερους χειρουργούς της περιοχής. Όμως ακόμη και οι Βρετανοί γιατροί αντιμετωπίζουν με κάποια προκατάληψη ασθενείς με κόκκινα μαλλιά και προετοιμάζονται αμέσως για τα χειρότερα.  
 Οι κοκκινοτρίχηδες είναι ευαίσθητοι στο αναισθητικό.
Η επαγγελματική εμπειρία του Βρετανού γιατρού Τζόναθαν Μπάρι φαίνεται να επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη ευαισθησία των ατόμων με κόκκινα μαλλιά και φακίδες: «Οι  κοκκινοτρίχηδες αιμορραγούν πιο εύκολα και μάλιστα ανεξάρτητα από το εάν τους έχουν χορηγηθεί αιμοστατικά φάρμακα. Επίσης έχω πάρα πολλούς ασθενείς, οι οποίοι αποκτούν εύκολα κήλη. Όλοι τους έχουν κόκκινα μαλλιά. Πέραν όμως από μένα και οι αναισθησιολόγοι με τους οποίους συνεργάζομαι εκτιμούν ότι οι κοκκινοτρίχηδες αντιδρούν διαφορετικά στις ναρκωτικές ουσίες.»


Ο Τζόναθαν Μπάρι μελέτησε γύρω στις 50 επιστημονικές εργασίες για το θέμα και υπογραμμίζει πως «οι μελέτες αυτές έχουν καταγράψει τα γενετικά χαρακτηριστικά και διαπιστώνουν ότι οι κοκκινοτρίχηδες αντιδρούν διαφορετικά στις αναισθητικές ουσίες.»
Συγκεκριμένα ο Βρετανός γιατρός βρήκε σε επιστημονικές μελέτες από τις ΗΠΑ (Κεντάκι) ότι «οι κοκκινοτρίχηδες χρειάζονται περισσότερο αναισθητικό στο χειρουργείο, είτε για μερική, είτε για ολική νάρκωση.»
 Όχι, όμως ότι αιμορραγούν πιο εύκολα ή πιο πολύ από άλλα άτομα που έχουν καστανά, μαύρα ή ξανθά μαλλιά. Οι γενετιστές υποθέτουν ότι αυτή η ευαισθησία έχει σχέση με τα γονίδια του πόνου.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι στους κοκκινοτρίχηδες τα γονίδια αυτά είναι πιο ευαίσθητα. Παραμένει ακόμη άγνωστη η διαδικασία του πως συμβαίνει αυτό, πως επιδρούν δηλαδή τα συγκεκριμένα γονίδια.  

Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι οι κοκκινοτρίχηδες δεν φέρνουν γρουσουζιά. Οι γιατροί δεν πρέπει να τους φοβούνται. Εξάλλου μέχρι τώρα δεν φάνηκε να έφεραν γρουσουζιά στους γιατρούς τους η Νικόλ Κίντμαν, η Τζούλια Ρόμπερτς, ο Μπόρις Μπέκερ ή ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ.
  
Από το dw-world.de
Marieke Degen / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης Γιάννης Παπαδημητρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου