Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Τα σνακ στη διατροφή μας


Τα αναζητούμε στο γραφείο, τα βάζουμε στην σχολική τσάντα του παιδιού, τα τρώμε πριν πάμε γυμναστήριο ή λίγο πριν κοιμηθούμε. Αν και η επιλογή των σνακ είναι θέμα όρεξης και διάθεσης, η αλήθεια είναι ότι αν κάνουμε συστηματικά τις λάθος επιλογές ή δεν διαβάζουμε ποτέ την ετικέτα των συσκευασμένων σνακ, τότε μπορεί να δούμε το δείκτη της ζυγαριάς μας να μετακινείται προς τα δεξιά. Ας  δούμε τι λένε οι ειδικοί για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εντάξουμε τα σνακ στη διατροφή μας.
Μια τυρόπιτα είναι το ιδανικό σνακ ?
Οι τυρόπιτες «απ΄έξω» είναι πλούσιες όχι μόνο σε θερμίδες αλλά και σε λιπαρά και νάτριο – δυο από τους διατροφικούς «εχθρούς» της καρδιάς. Από την άλλη μεριά, όμως, ένα κομμάτι σπιτική τυρόπιτα με ποιοτικά υλικά και λίγο ελαιόλαδο μπορεί να είναι ένα ισορροπημένο σνακ.
Δεν προλαβαίνω να φάω πρωινό, τι να φάω στη δουλειά ?
Σε αυτή την περίπτωση, συστήνεται ένα πιο ενισχυμένο σνακ, π.χ. 1 μικρό σουσαμένιο κουλούρι με 1 φέτα κίτρινο τυρί ή 1 ποτήρι φυσικός χυμό με 2-3 κράκερ ολικής άλεσης ή ένα γιαούρτι με λίγο μέλι και ανάλατους ξηρούς καρπούς.


Η σοκολάτα είναι κατάλληλο σνακ ?
 Η μαύρη σοκολάτα είναι μια καλή επιλογή, που συμβάλει στην τόνωση τους οργανισμού επειδή περιέχει μαγνήσιο και καφεΐνη, που έχει ήπια διεργετική δράση. Απλώς χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή της.

Τι να επιλέγω για το κολατσιό του παιδιού στο σχολείο ?
Οι ειδικοί συστήνουν το κολατσιό του παιδιού να περιέχει κατά κύριο λόγο σύνθετους υδατάνθρακες, να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και «κακά» λιπαρά (κορεσμένα) και να είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Προτείνεται, λοιπόν, μικρά γεύματα, όπως ένα τοστ με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά, ένα κομμάτι σπιτική πίτα, ένα σουσαμένιο κουλούρι με μια φέτα τυρί, μπισκότα δημητριακών, κράκερς και κριτσίνια ολικής άλεσης. Να σημειώσουμε ότι οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για τα σνακ των ενηλίκων.
Να φάω ένα σνακ πριν το γυμναστήριο ή μετά ?
 Είναι σφάλμα να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο νηστικοί. Το ιδανικό είναι να τρώμε 1-2 φρούτα μισή ώρα πριν το γυμναστήριο, επειδή μας εφοδιάζουν με απλούς υδατάνθρακες. Ένα σνακ είναι απαραίτητο και μετά το γυμναστήριο, για να αναπληρώσουμε τα θρεπτικά συστατικά που χάσαμε με την άσκηση. Το σνακ αυτό θα πρέπει  να περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, π.χ. 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και 1 φρούτο.

Συγγραφέας Καλλιανιώτη Κωσταλένια MSc
Από το nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου