Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Εξαιρετική μορφή άσκησης η κηπουρική


Η κηπουρική φαίνεται να κάνει καλό στο σώμα αλλά και την ψυχή, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γερμανία. Η ενασχόληση με τον κήπο, αποτελεί μια εξαιρετική μορφή άσκησης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ψυχική ηρεμία και χαλάρωση. 

Οι ψυχίατροι χρησιμοποιούν αυτή τη μορφή θεραπείας για πάνω από 300 χρόνια, αφού ανακάλυψαν ότι η εργασία που έχει να κάνει με τη φύση και είναι σε εξωτερικό χώρο, έχει υγιεινά αποτελέσματα. Σήμερα, αρκετές εκατοντάδες οργανισμοί στη Γερμανία, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με ψυχιατρικά περιστατικά, όγκους του εγκεφάλου, αλλά και νευρολογικές παθήσεις, περιλαμβάνουν την κηπουρική στο ρεπερτόριό τους ως μέθοδο θεραπείας.

Σε αντίθεση με τη φυσιοθεραπεία, που θα σπεύσουν αρκετοί να πουν ότι έχει τα ίδια σωματικά αποτελέσματα, η δημιουργία, αλλά και η αλλαγή των πραγμάτων, προσφέρει πρόσθετα οφέλη που καμία άλλη άσκηση δεν θα μπορούσε. Για παράδειγμα, η θέληση ενός ατόμου με νευρολογικά προβλήματα να αλλάξει και να καλλωπίσει το μπαλκόνι του με όμορφες γλάστρες, θα μπορούσε να βελτιώσει θεαματικά την ικανότητά του να πιάνει και να ανοιγοκλείνει τα χέρια του! 


Το φάσμα των εργασιών ενός κήπου είναι πάρα πολύ μεγάλο και περιλαμβάνει από απλές δραστηριότητες έως και πολύπλοκες. Πάντα υπάρχει να κάνει κανείς κάτι, όποιες και αν είναι οι δυνατότητές του. από το να αφαιρέσει τα μαραμένα φύλα από τα φυτά, μέχρι και να σκάψει.

Παράλληλα με τα ανωτέρω, η κηπουρική είναι πολύ καλή και για την ψυχική ηρεμία και γαλήνη. Οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να φτιάξουν, να διαμορφώσουν έναν κήπο, ή να περιποιηθούν ένα φυτό, αυτόματα αποκτούν ένα καθήκον και γίνονται υπεύθυνοι για αυτό, με αποτέλεσμα να αναδυθούν από μέσα τους όλα τα θετικά συναισθήματα που ίσως είχαν καλά κρυμένα.

Ακόμα και άτομα εθισμένα σε ουσίες, μπορούν να βοηθηθούν σε μεγάλο βαθμό μέσα από την ενασχόλησή τους με τον κήπο, μια και ανοίγεται μπροστά στα μάτια τους ένας υγιής νέος κόσμος. Μέσα από τα φυτά και τα μεγάλα δέντρα πολλές φορές οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι το να μεγαλώνει κανείς ή να είναι διαφορετικός, δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι απλά αλλιώτικος από πριν ή τους γύρω του..


Από το capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου