Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Σκι πάνω σε ανακυκλωμένα σκουπίδια


Αν είστε από τους φανατικούς του extreme σκι, κλείστε από τώρα εισιτήρια και ξενοδοχεία στην Κοπεγχάγη για το 2016. Διότι, απλά, τότε θα μπορείτε να κάνετε σκι πάνω σε ανακυκλωμένα σκουπίδια. Είστε οικολόγοι; Αποδείξτε το!

Μέσα από τα σκουπίδια του θα αναγεννηθεί. Το εργοστάσιο απορριμμάτων στα περίχωρα της Κοπεγχάγης θα φορέσει νέο πανωφόρι, όχι όμως για να κρύψει το βρώμικο εσωτερικό του, αλλά για να γίνει το μέρος που όλοι θα πρέπει να επισκεφθούμε. Διότι θα αποτελέσει τον πιο εναλλακτικό προορισμό αναψυχής.

Η καινούργια υπερσύγχρονη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, έκτασης 95.000 τ.μ. στο νησί Αμάγκερ, πρόκειται να αντικαταστήσει την παρακείμενη γερασμένη μονάδα, Amagerforbraending, μεταμορφώνοντας τα σκουπίδια σε ηλεκτρική ενέργεια.Τα σχέδια του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group, εκτός από την νέα μονάδα που θα δημιουργήσει, περιλαμβάνουν και τη δημιουργία του πιο εναλλακτικού προορισμού αναψυχής, περιμετρικά του νέου κτιρίου, το οποίο θα είναι ντυμένο στο πράσινο και θα φεγγοβολά τη νύχτα.


Οι Δανοί και όχι μόνο θα μπορούν να κάνουν εκεί ιστιοπλοΐα, αναρρίχηση, go kart και θαλάσσιο σκι. Η επικλινής οροφή του γιγαντιαίου εργοστασίου θα αποτελέσει την ιδανική τοποθεσία κατασκευής τεχνητής πίστας χιονοδρομιών. Με τρεις διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας!

«Θέλουμε να πετύχουμε κάτι περισσότερο από το να περιβάλλουμε απλώς τη μονάδα με ένα ευπαρουσίαστο κέλυφος», αναφέρουν οι Σκανδιναβοί αρχιτέκτονες της BIG. «Η φιλοδοξία να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία με την έννοια της επιπλέον λειτουργικότητας δεν έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοδοξία μας να κατασκευάσουμε κάτι όμορφο. Μπορούμε να τα πετύχουμε και τα δύο. Παρουσιάζουμε ένα είδος εγκατάστασης που μετατρέπει τα απορρίμματα σε ενέργεια και το οποίο είναι εξίσου προσοδοφόρο σε περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς όρους.
Από τις πράσινες εγκαταστάσεις του Αμάγκερ θα διέρχονται 500.000 άχρηστα αντικείμενα των κατοίκων της Κοπεγχάγης, τα οποία θα μετατρέπονται σε ρεύμα και θέρμανση για 140.000 νοικοκυριά. Κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που θα ελκύεται στην ατμόσφαιρα από τη λειτουργία του θα σηματοδοτείται με έναν δακτύλιο καπνού που θα αναδύεται από την σούπερ μοντέρνα καμινάδα. Η Δανία ανακυκλώνει 44% των απορριμμάτων της, παράγει ενέργεια από το 52% και στέλνει μόλις το 4% για υγειονομική ταφή. 

Από το ΒΗΜagazino 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου