Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Χάπι απαλλάσσει από τον φόβο για τα ύψη


Ένα χάπι που περιέχει την ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, μπορεί να απαλλάξει τους ανθρώπους από τον φόβο τους για τα ύψη, σύμφωνα με μία νέα ελβετική επιστημονική έρευνα.

Η ορμόνη, που αποτελεί μέρος του αρχαίου μηχανισμού «μάχης ή φυγής» απέναντι στους κινδύνους, φαίνεται παραδόξως να κάνει τον εγκέφαλο πιο ικανό να επαναπρογραμματίζεται και να καταπολεμά τις χρόνιες φοβίες του, ακόμα και σε μόνιμη βάση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα Ντομινίκ Ντε Κερβέν του τμήματος Ψυχολογίας και της Ψυχιατρικής Κλινικής του πανεπιστημίου της Βασιλείας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το «Science», το «New Scientist» και τη βρετανική «Τέλεγκραφ», έκαναν τεστ σε 40 ασθενείς με ακροφοβία, που φοβούνται να σταθούν στην άκρη ψηλών τόπων, όπως οι γκρεμοί και οι ταράτσες (η διαταραχή είναι διαφορετική από τον απλό ίλιγγο).

Η ακροφοβία μπορεί να αναγκάσει ορισμένους ανθρώπους να πέσουν στα τέσσερα, λόγω πανικού, ενώ μερικοί που πάσχουν από αυτή τη φοβία, μπορεί να καταφύγουν σε ακραίες επιλογές, όπως το να μην πετούν με αεροπλάνο, να μη διασχίζουν μία γέφυρα, να μην μπαίνουν σε ανελκυστήρες κτιρίων κ.α.


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές πήραν κορτιζόλη, σε συνδυασμό με μία ψυχολογική-συμπεριφοριστική θεραπεία, σημείωσαν δραστική βελτίωση. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες για μία σειρά από διαταραχές άγχους και μετατραυματικού στρες.

Κατά τα πειράματα, οι μισοί εθελοντές πήραν κορτιζόλη και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο (πλασέμπο), μία ώρα πριν υποβληθούν σε μία οδυνηρή για τους ίδιους εμπειρία, που όμως δεν ήταν πραγματική, αλλά εικονική πραγματικότητα μέσω υπολογιστή. Οι ερευνητές μετρούσαν κατά τακτά χρονικά διαστήματα το επίπεδο του φόβου των εθελοντών μέσω ερωτηματολογίων και αισθητήρων που κατέγραφαν την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος (αποτελεί δείκτη του στρες).

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η κορτιζόλη μπορεί να βελτιώσει αισθητά τη λεγόμενη «θεραπεία έκθεσης» ή αποευαισθητοποίησης, κατά την οποία ο φοβικός ασθενής εκτίθεται σε επανειλημμένες, αλλά ελεγχόμενες εμπειρίες ακροφοβίας, ώστε σιγά-σιγά να ξεπεράσει τον πανικό του. Η κορτιζόλη βοηθά στο να καταστέλλονται οι αρνητικές αναμνήσεις και να δημιουργούνται νέες θετικές, πράγμα που σταδιακά κάνει τον πάσχοντα να νιώθει πιο ασφαλής.

Η κορτιζόλη είναι ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια. Μερικές παθήσεις, όπως τα αρθριτικά, το άσθμα και τα δερματικά, μπορεί να αντιμετωπιστούν με μία συνθετική μορφή κορτιζόλης, την κορτιζόνη ή τα κορτικοστεροειδή.

Να σημειωθεί ότι κατά τα πειράματα, όσοι πήραν το χάπι κορτιζόλης σημείωσαν μείωση κατά 60% του φόβου τους, ενώ όσοι πήραν χάπι πλασέμπο είχαν μείωση του φόβου κατά 40%, δηλαδή σε μικρότερο μεν ποσοστό, αλλά καθόλου αμελητέο, γεγονός που αποτελεί άλλη μία απόδειξη για τη δύναμη του νου πάνω στο σώμα και τα συναισθήματα.


Από το skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου