Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

 
Στη μικροβιακή αντοχή των αντιβιοτικών είναι φέτος αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου  και Πρόληψης Νοσημάτων, ο εορτασμός αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας η οποία είναι «πρωταθλήτρια» στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών αλλά και στην ύπαρξη ανθεκτικών μικροβίων στα νοσοκομεία και κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μάλιστα, λόγω αυτού του προβλήματος, η Ελλάδα έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν χρειάζεται ασθενείς από την Ελλάδα να εισαχθούν σε νοσοκομεία της Ολλανδίας, της Γερμανίας και των Σκανδιναβικών χωρών, υπόκεινται σε χρονοβόρο έλεγχο για την αποφυγή διασποράς μικροβίων και πρόκληση ενδονοσοκομειακής λοίμωξης. Σημειώνεται ότι έως και το 80% των μικροβίων, που απομονώνονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα ελληνικά νοσοκομεία, είναι ανθεκτικά σχεδόν σε όλες τις ομάδες αντιβιοτικών ενώ η Ελλάδα είναι μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου το πανανθεκτικό μικρόβιο Klebsiella έχει πλέον εγκατασταθεί σε μεγάλη έκταση στα νοσοκομεία της χώρας. Επίσης υπάρχουν τουλάχιστον 10 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπου συζητείται η διασπορά μικροοργανισμών από την χώρα μας σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία (μέσω ασθενών που διακομίστηκαν από την Ελλάδα σε νοσοκομεία της Β.Ευρώπης) με επακόλουθο την πρόκληση επιδημικού επεισοδίου στην ξένη χώρα.


Επισημαίνεται ότι η μικροβιακή αντοχή και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, παρόλο που γενικά συνδέονται με την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, έχει διεθνώς αποδειχθεί ότι σχετίζονται άμεσα με τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στα νοσοκομεία. Επίσης, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες πλέον δεν επενδύουν στην ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα πλέον να υποχωρούμε στην προ των αντιβιοτικών περίοδο και, λοιμώξεις που πριν από μια δεκαετία ήταν ιάσιμες, πλέον να μην θεραπεύονται.

Από το capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου