Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Απαλλαγείτε από τις άφθες


Μπορεί να μην έχετε βγάλει ποτέ, μπορεί όμως και να βασανίζεστε συχνά από αυτά τα επώδυνα έλκη του στόματος. Τις άφθες!

Οι άφθες είναι έλκη (πληγές) που έχουν συνήθως στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα, με διάμετρο από 1-6 χιλιοστά μερικές φορές και εμφανίζονται μέσα στο στόμα. Μπορεί να αποτελούν μονήρεις βλάβες αλλά και πολλαπλές – οι οποίες είναι πιο επώδυνες - μικρές ή μεγάλες. Συνήθως εντοπίζεται στο εσωτερικό μέρος των χειλιών, των παρειών (μάγουλα), στα ούλα και τη γλώσσα. Η βλάβη έχει σαφές περίγραμμα και καλύπτεται από μια άσπρη ή κιτρινωπή μεμβράνη.

Είναι μια συνήθης μόλυνση που εμφανίζεται συχνά και σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η αιτία που τις προκαλεί δεν έχει ακόμα εντοπιστεί, αν και αρκετοί επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, σε βακτήρια ή ιούς.

Από την άλλη φαίνεται ότι το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές, οι τραυματισμοί του βλεννογόνου, οι γαστρεντερικές διαταραχές, τα ψυχολογικά προβλήματα, οι αλλεργίες, το κάπνισμα, η έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών, καθώς και η κληρονομικότητα, μπορεί να κάνουν ευάλωτο κάποιο άτομο σε αυτού του είδους τη μόλυνση.

Αν δεν ακολουθηθεί κάποια θεραπεία, ο χρόνος που χρειάζεται η άφθα για να φύγει είναι περίπου 7 έως 10 ημέρες, αν και είναι πιθανή η περιοδική επανεμφάνισή της. Κοινές αλοιφές και παυσίπονα, που κυκλοφορούν στα φαρμακεία, μπορεί να προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση, αλλά αν η κατάσταση είναι επίμονη, ίσως χρειαστεί ειδική θεραπευτική αγωγή με αντιβίωση και κορτικοστεροειδή. Μερικοί μάλιστα ίσως ακόμα θυμούνται (και μάλλον κάποιοι ακόμα την χρησιμοποιούν) και την παλιά πρακτική συμβουλή της γιαγιάς, που έβαζε μαγειρική σόδα στις άφθες, μια τεχνική που αν και στην αρχή πονούσε πολύ, συνήθως έφερνε παρόμοια αποτελέσματα με τα σκευάσματα του φαρμακείου.


Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν ημίμετρα, που απλά καταπολεμούν το σύμπτωμα (όχι βέβαια γρήγορα και ανώδυνα) και όχι την αιτία. Μια και δεν έχει ακόμα βρεθεί ο αιτιολογικός παράγοντας που είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση των αφθών, είναι θεμιτό να επιτυγχάνει κανείς μια γρήγορη και όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη θεραπεία του συμπτώματος.

Στα πλαίσια αυτά –εκτός από τα προαναφερθέντα φάρμακα - έχει τα τελευταία χρόνια αναπτυχθεί μια νέα τεχνολογία laser που χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα από τους οδοντιάτρους, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο που ταλαιπωρείται ένας ασθενείς από τις ανεπιθύμητες ενέργειες των στοματικών αυτών ελκών και κυρίως χωρίς να πονά. Για την εφαρμογή της μεθόδου δε χρειάζεται η χρήση αναισθησίας, ενώ τα αποτελέσματα είναι πιο γρήγορα, πιο ουσιαστικά και πιο μόνιμα από τις αντίστοιχες συμβατικές μεθόδους.
        
 
Από το capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου