Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η κατανάλωση χαρτιού αυξάνεται παρά την οικονομική κρίση.

Από το 1950 η κατανάλωση χαρτιού έχει επταπλασιαστεί. Κάθε χρόνο η επιφάνεια των δασών μειώνεται κατά 160.000 τχλ. μια έκταση όση είναι η Τυνησία. Οι νέες τεχνολογίες δεν κατάφεραν να μειώσουν τη χρήση χαρτιού. 

Το 1980 υπήρχε το όνειρο ενός γραφείου χωρίς χαρτιά. Τότε οι ειδικοί πίστευαν πως όταν θα χρησιμοποιηθούν ευρύτερα τα ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και η ηλεκτρονική αλληλογραφία μέσω ίντερνετ, η κατανάλωση χαρτιού θα ήταν σχεδόν περιττή. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική, όπως ισχυρίζεται ο Άλμουτ Ράιχερτ, από το ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας:
  «Χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο χαρτί για το γραφείο, γιατί με ένα απλό κλικ μπορούμε να τυπώσουμε πια δεκάδες σελίδες. Παλιά ήταν διαφορετικά. Υπήρχε το πρωτότυπο και το έδινε κανείς από χέρι σε χέρι».
 Με τα ηλεκτρονικά μέσα σήμερα τυπώνει κανείς περισσότερο. Αυτό πιστοποιεί και μια ευρωπαϊκή έκθεση με την επωνυμία «το χαρτί που εμπιστευόμαστε». Η κατανάλωση  χαρτιού αυξάνεται παρά την οικονομική κρίση. Τέσσερις χώρες βρίσκονται στην κορυφή της κατανάλωσης στον τομέα αυτό: οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Γερμανία.

Ρεκόρ κατανάλωσης στη Γερμανία!
 Στη Γερμανία αντιστοιχούν 230 κιλά χαρτιού κατ’ άτομο το χρόνο. Αυτό είναι ένα υπερβολικό νούμερο όπως παραδέχεται ο Άλμουτ Ράιχερτ:
«Καταναλώνουμε κατ΄ άτομο περισσότερο από ότι η Ασία και η Αφρική μαζί. Εάν σκεφθούμε μάλιστα πώς είναι ο πληθυσμός εκεί και η εξέλιξη που υπάρχει, τότε καταλαβαίνουμε πως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και πως η ανακύκλωση του χαρτιού είναι επιβεβλημένη».
Είναι σημαντικό επίσης διότι η καλλιέργεια δασών για την εκμετάλλευση ξύλου από τις οποίες θα πάρουμε τις κυτταρικές ίνες που χρειάζονται για την παραγωγή χαρτιού απαιτούν 3 με 4 φορές περισσότερη ενέργεια και πέντε φορές περισσότερο νερό από ότι η παραγωγή χαρτιού μέσω ανακύκλωσης.
 Η ζήτηση χαρτιού οδηγεί στο να καλλιεργηθούν ειδικές φυτείες στο βωμό των οποίων καμιά φορά θυσιάζονται υπεραιωνόβια δάση, όπως καταγγέλλει ο Μάρκους Ραντάι, από το WWF:
 «Στη Σουμάτρα η καλλιέργεια ευκαλύπτου και ακακίας για μαζική παραγωγή χαρτιού είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος των υπεραιωνόβιων δασών».
 Εκτός αυτού υπάρχει μια τάση τελευταία και για την καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων δέντρων, τα οποία μπορούν να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις αλλά όμως είναι καταστροφικά για το περιβάλλον. Οι ειδικοί συνιστούν μεγαλύτερη εγκράτεια, μεγαλύτερη εξοικονόμηση και ανακύκλωση του παλιού χαρτιού.
Από το dw-world.de
Anne Florenske / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθυνη Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου