Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Αργυρό μετάλιο στις βραβευμένες ακτές


Με 387 βραβευμένες ακτές και 9 μαρίνες, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 41 χώρες. Η χώρα μας παρέμεινε στο δεύτερο σκαλί, ακολουθώντας την Ισπανία που είναι πρώτη με 511 ακτές και 92 μαρίνες. Ακολουθεί η Γαλλία με 337 ακτές και 81 μαρίνες και τέταρτη η Τουρκία με 324 βραβευμένες ακτές και 17 μαρίνες. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Συντονιστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε συνολικά 3.012 ακτές και 638 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
Η Ελλάδα, παρ' ότι υστερεί πάρα πολύ στις βραβευμένες μαρίνες, διατηρεί τον αριθμό στις 9, όσες και το 1999, συνεχίζει, ωστόσο, να διατηρεί το αργυρό μετάλιο στις βραβευμένες ακτές.

Τις περισσότερες ακτές σε σχέση με πέρσι κέρδισαν: το Ρέθυμνο 5 και οι Κυκλάδες 2. Οι νομοί με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες είναι: Λασιθίου 40, Δωδεκανήσου 37, Κέρκυρας 33, Χαλκιδικής 30, Χανίων 26, Κυκλάδων 24, Μαγνησίας 21, Ρεθύμνου 18, Λέσβου 12. Οι δήμοι με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές είναι: Κέρκυρας 33, Ρόδου 32, Αγίου Νικολάου Λασιθίου 22, Αριστοτέλη νομού Χαλκιδικής 14, Λέσβου 12, Κεφαλονιάς 11, Χανίων 11. Από τις Κυκλάδες πρώτη είναι η Σύρος με 5 ακτές.
Η «γαλάζια σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό ίσως περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του, 32 συνολικά κριτήρια που αφορουν στην καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες – μέλη από όλες τις ηπείρους. Στην Ελλάδα, Χειριστής του Προγράμματος από το 1992 είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.
Στο Πρόγραμμα συμμετέχει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), η οποία υποστηρίζει τον θεσμό και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του. Εκπρόσωποι των ακόλουθων φορέων: Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, ΕΟΤ, ΚΕΔΚΕ, ΜΚΟ Αρχέλων, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Εθελοντές επιθεωρητές ακτών και μαρινών συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (Ε.Ε.Κ.), αξιολογούν τις υποψήφιες για βράβευση ακτές και μαρίνες. Η πρόταση της Ε.Ε.Κ. προωθείται στην Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων.

Από το tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου