Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Κίνδυνοι που δεν ξέρατε για τον καύσωνα!


Φαινομενικά, ο καύσωνας κάνει το κακό που όλοι ξέρουμε. Δύσπνοιες, δίψα μέχρι αφυδάτωση, ευκολότερα εγκαύματα κατά την εκθεσή μας στον ήλιο κτλ. Δείτε όμως πόσο περισσότερο βλαβερός είναι απ'ότι περιμέναμε.
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ: Όταν η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει κατά μισό βαθμό, τo νευρικό σύστημα ενεργοποιείται. Αναλαμβάνει να χτυπήσει συναγερμό και να δώσει εντολή στα περιφερικά όργανα να προστατεύσουν τον οργανισμό. Παράλληλα, προκαλείται πνευματική κόπωση που μπορεί να γίνει και σωματική.
  • ΑΓΓΕΙΑ: Καθώς η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει ο οργανισμός προσπαθεί να ρυθμίσει τη δική του θερμοκρασία. Έτσι, μεγαλύτερη ποσότητα αίματος  κατευθύνεται προς το δέρμα για να επιτευχθεί καλύτερη θερμορύθμιση.
  • ΔΕΡΜΑ:Για να αμυνθεί στις υψηλές θερμοκρασίες, το σώμα μας ιδρώνει. Οι ιδρωτοποιεί αδένες απελευθερώνουν νερό για να το δροσίσουν, σε μεγάλες θερμοκρασίες. Σε περιόδους καύσωνα, όμως, η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι τόσο γοργή, όσο χρειάζεται.
  • ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ:Καθώς τα αγγεία διοχετεύουν περισσότερο αίμα προς το δέρμα, τα εσωτερικά όργανα διαποτίζονται με ενδοτοξίνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστέλλεται  ο φυσικός μηχανισμός θερμορύθμισης του σώματος.
  • ΚΑΡΔΙΑ:Η προσπάθεια του οργανισμου να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, κάνει την καρδιά να υπερλειτουργεί. Οι σφυγμοί ανεβαίνουν, ενώ προκαλείται αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα να πέφτει η πίεση.
  • ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ:Με τις υψηλές θερμοκρασίες και παράλληλα με την προσπάθεια θερμορύθμισης του σώματος, προκαλείται ταχύπνοια (κοφτές, σύντομες αναπνοές). Παροδικά, μειώνεται η αναπνευστική ικανότητα, δηλαδή δεν αξιοποιείται το 100% των πνευμόνων, με αποτέλεσμα να καταστέλλεται το ανοσοποιητικό. Οι αεραγωγοί του αναπνευστικού ξηραίνονται και επιδεινώνεται η δύσπνοια.
  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ:Η αυξημένη εφίδρωση προκαλεί απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών και ο οργανισμός αφυδατώνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τοξική ουσία οξόνη στο αίμα.
  • ΝΕΦΡΑ:Η διαταραχή του ισοζυγίου υγρών επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών και αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας.
  • ΚΡΑΝΙΟ: Στους 40 βαθμούς εξωτερικής θερμοκρασίας αυξάνεται και η εσωτερική. Η ροή του αίματος στο κρανίο, τον οστέινο σχηματισμό της κεφαλής, αυξάνεται, αλλά στον εγκέφαλο μειώνεται, με συνέπεια να απειλείται το νευρικό σύστημα
Επιμέλεια : Ελισάβετ Μπαλίκου
Από το enallaxnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου