Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Το Q Sensor μετρά το άγχος

Νέα εφεύρεση από αμερικανική επιστημονική ομάδα υπόσχεται να εντοπίζει τις κυριότερες πηγές άγχους κατά τη διάρκεια της ημέρας, με σκοπό να σας βοηθήσει να τις ξεπεράσετε. 
Πρόκειται για ένα βραχιόλι που μετρά την συναισθηματική διέγερση, μέσω της αγωγιμότητας του δέρματος. Ο βιοαισθητήρας, µε το όνοµα Q Sensor, αποτελείται από δύο ηλεκτρόδια που εφάπτονται του σώµατος και εκπέµπουν ένα ηλεκτρικό σήµα χαµηλής ισχύος. Έτσι, καταγράφουν την αγωγιµότητα, η οποία αυξάνεται ανάλογα µε τα επίπεδα του άγχους µας, συµπεριλαµβανοµένων του φόβου και του ενθουσιασµού.

Η συσκευή ειδοποιεί με έναν χαρακτηριστικό ήχο κάθε φορά που αυξάνονται τα επίπεδα στρες, προτρέποντας τον κάτοχό της να πραγµατοποιήσει τις αλλαγές που χρειάζονται για να το µειώσει.

Το Q Sensor:

  • διαθέτει επαναφορτιζόμενη μπαταρία που διαρκεί τουλάχιστον 24 ώρες
  • καταγράφει από 1 έως 4 μήνες δεδομένων για την μακρόχρονη συλλογή τους
  • μετρά τη θερμοκρασία ώστε να ελέγχεται η επίδραση του περιβάλλοντος
  • συνδέεται εύκολα με υπολογιστή, με σκοπό την προβολή, την σύγκριση και τον σχολιασμό των δεδομένων
Η Affectiva, η εταιρεία που κατασκεύασε το Q Sensor, σχεδιάζει να το βγάλει στην αγορά για ιδιωτική χρήση µέσα στο 2011. Για την ώρα πάντως, χρησιµοποιείται δοκιµαστικά σε πολλά επιστηµονικά πειράµατα αλλά και σε µελέτες µάρκετινγκ. Για παράδειγµα, µια αλυσίδα ταχυφαγείων στην Αµερική διαπίστωσε ότι οι επισκέπτες των καταστηµάτων της δεν επέστρεφαν δεύτερη φορά, παρότι έµεναν ικανοποιηµένοι από το φαγητό, επειδή τους δυσκόλευε το πολύπλοκο µενού. Ο βιοαισθητήρας δοκιµάζεται επίσης σε αυτιστικά παιδιά, σε άτοµα µε µετατραυµατικό στρες και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας για να διαπιστωθεί αν τρώνε περισσότερα ανθυγιεινά σνακ όταν κάτι τους προκαλεί άγχος.


 Video

















Από το monopoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου