Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Γονίδιο ρυθμίζει την ευγένεια

Σύμφωνα με μία νέα καναδοαμερικανική επιστημονική έρευνα, η ευγένεια που αποπνέει κανείς στους γύρω του φαίνεται πως συνδέεται με τα γονίδιά του. Το εν λόγω γονίδιο ρυθμίζει στον οργανισμό τον υποδοχέα της λεγόμενης «ορμόνης της στοργής», της ωκυτοκίνης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αλεξάντρ Κόγκαν του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο και την καθηγήτρια ψυχολογίας Σαρίνα Ριντρίγκες Σατούρν του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, έλεγξαν σε ποιο βαθμό οι συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, με δεδομένο ότι η ωκυτοκίνη, ιδίως σε μεγάλες ποσότητες, κάνει τους ανθρώπους πιο «ζεστούς» και κοινωνικούς.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 116 εθελοντές να παρακολουθήσουν 23 ξεχωριστά ζευγάρια σε αντίστοιχα βίντεο χωρίς ήχο, διάρκειας 20 δευτερολέπτων το καθένα, στα οποία ο ένας σύντροφος εξιστορούσε στον άλλο μια ιστορία προσωπικού πόνου. Οι εθελοντές έπρεπε να αξιολογήσουν πόσο ευγενικός, ζεστός και αξιόπιστος φαινόταν ο σύντροφος που άκουγε την ιστορία.

Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι όσα από τα μέλη των 23 ζευγαριών είχαν την παραλλαγή GG του συγκεκριμένου γονιδίου OXTR που ρυθμίζει τον υποδοχέα της ωκυτοκίνης φαίνονταν στους θεατές των βίντεο σαφώς πιο τρυφεροί και ευγενικοί, σε σχέση με όσους στο DNA τους είχαν τις γενετικές παραλλαγές GA και ΑΑ του γονιδίου.

Τα άτομα της πρώτης κατηγορίας (GG) χρησιμοποιούσαν περισσότερες μη λεκτικές εκφραστικές χειρονομίες (χαμόγελα, νεύματα, αγγίγματα κ.ά.), για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή και την κατανόησή τους στο ταίρι τους, κάτι που έκανε τους θεατές να τους κρίνουν ως πιο ευαίσθητους ανθρώπους.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη
Από το  zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου