Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Από τα torrent στα magnet links

Αν χρησιμοποιήσατε αυτές τις μέρες το The Pirate Bay, θα παρατηρήσατε πως ο default τρόπος για να κατεβάσετε κάτι πλέον δεν είναι τα αρχεία .torrent, αλλά η χρήση των magnet links. Επιπρόσθετα, φαίνεται πως φτάνουμε στο τέλος μιας εποχής, αφού το μεγαλύτερο torrent site στον κόσμο αποφάσισε πως σε 1 μήνα θα σταματήσει να υποστηρίζει αρχεία .torrent και στη θέση τους θα προσφέρει αποκλειστικά magnet links.
Μέχρι σήμερα, όταν θέλαμε να κατεβάσουμε ένα αρχείο μέσω torrent, θα κατεβάζαμε το αντίστοιχο αρχείο .torrent από το The Pirate Bay και θα το ανοίγαμε με το κατάλληλο πρόγραμμα. Εκείνο θα υπολόγιζε το “torrent hash” και θα το έστελνε σε έναν server για να συνδεθεί με τους υπολογιστές που είχαν τα ζητούμενα αρχεία. Μία διαφορά των magnet links από τα αρχεία .torrent είναι πως το “torrent hash” υπολογίζεται από την αρχή στον server.
Οι trackers είναι υπεύθυνοι για να συνδέουν μεταξύ τους τους υπολογιστές που κατεβάζουν το ίδιο torrent. Όπως υποστηρίζει το The Pirate Bay, τεχνολογίες όπως το DHT (Distributed Hash Table) και το PEX (Peer Exchange) καθιστούν τους trackers περιττούς, αφού πλέον οι υπολογιστές, αντί να ρωτούν τον server ποιος άλλος κατεβάζει το ίδιο torrent, ρωτούν τους υπολογιστές με τους οποίους ήδη είναι συνδεδεμένοι. Ο ένας ρωτάει τον άλλον και έτσι οι υπολογιστές βρίσκουν συνέχεια περισσότερους για να κατεβάσουν ένα torrent.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης των magnet links είναι πως μειώνεται σημαντικά το απαιτούμενο bandwidth για το The Pirate Bay, ενώ το μέγεθος της ιστοσελίδας μειώνεται επίσης σε μεγάλο βαθμό, αρκετό για να μπορούμε να το μεταφέρουμε σε ένα USB stick. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο όσων θέλουν να κλείσουν για πάντα την ιστοσελίδα. Το μειονέκτημα των magnet links είναι πως το κατέβασμα αρχείων θα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσει, από ότι χρειάζεται με τα αρχεία .torrent, ένα φαινόμενο που δεν θα είναι έντονο στα δημοφιλή αρχεία.
Οι περισσότεροι χρήστες του The Pirate Bay δεν θα καταλάβουν κάτι διαφορετικό, αφού τα magnet links υποστηρίζονται ήδη από την πλειοψηφία των εφαρμογών που κυκλοφορούν. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αρχεία .torrent δεν θα εξαφανιστούν ολοκληρωτικά, αφού ακόμα και τώρα θα απαιτείται για κάθε νέο torrent η χρήση ενός τέτοιου αρχείου από 1 άτομο για να στείλει ζωτικής σημασίας πληροφορίες στο πλήθος των υπολογιστών που θα το κατεβάζουν.

Από το away.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου