Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ο συνδυασμός αυγού ή τυριού με ψάρι είναι επικίνδυνος;

Ο συνδυασμός αυγού ή τυριού με ψάρι έχει συνδεθεί κατά καιρούς με την εμφάνιση αλλεργιών και γι' αυτό πολλοί τον θεωρούν απαγορευτικό. Ωστόσο, όπως φαίνεται, αποτελεί έναν ακόμα διατροφικό μύθο.
Τόσο το αυγό και το τυρί, όσο και το ψάρι, αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο αντιμάχεται καθημερινά τους ξένους μικροοργανισμούς για να μας προστατεύσει, μαθαίνει από νωρίς να αποδέχεται όλα τα θρεπτικά συστατικά, ανάμεσα σε αυτά και τις πρωτεΐνες, ως φιλικά προς τον οργανισμό. Μερικές φορές, σε ορισμένα άτομα, κάποιες πρωτεΐνες αναγνωρίζονται ως εχθροί-απειλή με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η έκκριση αντισωμάτων (IgE - ανοσοσφαιρίνης E), τα οποία προσδένονται πάνω στην απειλητική πρωτεΐνη και προκαλούν αλλεργική αντίδραση, δηλαδή ενεργοποιούν την έκκριση ουσιών, που με τη σειρά τους οδηγούν στην εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων.
Η κληρονομικότητα, η ηλικία του ατόμου και το είδος της τροφής παίζουν ρόλο στην εμφάνιση αλλεργιών. Συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα αυγά, τα ψάρια, το αγελαδινό γάλα, αλλά και οι ξηροί καρποί, έχουν ενοχοποιηθεί για αλλεργίες στα βρέφη. Αντίστοιχα, τα τρόφιμα που ενοχοποιούνται για αλλεργίες στους ενήλικες είναι οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, τα ψάρια και ορισμένα φρούτα. Πολλές φορές, κατά τη θεραπευτική αγωγή αποκλείονται κάποια τρόφιμα ή οι συνδυασμοί τους μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα ή μέχρι να διαπιστωθεί ποιο τρόφιμο ευθύνεται για την αλλεργία. Ωστόσο, η αλλεργία σε ένα από αυτά δεν συνεπάγεται και αλλεργία στα υπόλοιπα τρόφιμα, ούτε ο συνδυασμός δύο τροφίμων που δεν προκαλούν αλλεργία μπορεί να σημαίνει εμφάνιση αλλεργίας.
Συνεπώς, σε μη αλλεργικά άτομα ο συνδυασμός αυτός δεν είναι επικίνδυνος. Αντίθετα, τα άτομα που εμφανίζουν τροφικές αλλεργίες καλό είναι να αποφεύγουν τέτοιους συνδυασμούς καθώς τα συγκεκριμένα τρόφιμα πιθανόν να αποτελούν τις κυρίες αλλεργιογόνες τροφές.

Από το  preventionmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου