Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Παράλειψη γευμάτων σχετίζεται με την κακή υγεία

Εάν σκέφτεστε ότι παραλείποντας γεύματα θα επιτύχετε μείωση του σωματικού σας βάρους, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.
Η παράλειψη γευμάτων, ειδικά στον χώρο εργασίας, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, είτε λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας, είτε επειδή κάποιοι θεωρούν ότι παραλείποντας γεύματα, θα επιτύχουν πιο γρήγορη μείωση του βάρους τους. Ωστόσο, η αποφυγή γευμάτων δεν βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους και αυτό διότι, παραλείποντας ένα γεύμα, τείνουμε συχνά να τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού στο επόμενο γεύμα.
Πολλές έρευνες και πειράματα έχουν δείξει πως η παράλειψη γευμάτων σχετίζεται με κακή υγεία. Την περίοδο που κάποιο άτομο ακολουθεί ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής, με σκοπό την απώλεια σωματικού βάρους, θα πρέπει να είναι προσεχτικός και να μην παραλείπει γεύματα. Τα τελευταία χρόνια, ακούμε συνέχεια τους διαιτολόγους να λένε και να τονίζουν ότι πρέπει να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα ημερησίως. Ο λόγος που επικεντρώνονται σε αυτό, είναι διότι τα μικρά και συχνά γεύματα, βοηθούν στο να διατηρηθεί ο μεταβολικός ρυθμός σε υψηλά επίπεδα.
Όταν δεν εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με τροφή, που σε αυτήν την περίπτωση είναι το βασικό καύσιμο, τότε ο μεταβολισμός αρχίζει να επιβραδύνεται, διότι ο οργανισμός μπαίνει αυτομάτως σε κατάσταση νηστείας. Κατά την διάρκεια αυτής της νηστείας, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη είναι οι κύριες πηγές ενέργειας. Οι υδατάνθρακες μάλιστα είναι η νούμερο ένα πηγή καυσίμου, ακολουθούν οι πρωτεΐνες και τέλος τα λίπη. Όσο η «νηστεία» συνεχίζεται, το αποθηκευμένο γλυκογόνο που βρίσκεται στους μύες και στο ήπαρ αρχίζει να εξαντλείται. Δεδομένου ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αρχίζουν να πέφτουν και οι μυϊκές πρωτεΐνες έχουν διασπαστεί, το σώμα αρχίζει και αναζητά άλλες πηγές καυσίμων και αρχίζει να μεταβολίζει λίπος με την μορφή κετονικών σωμάτων. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κέτωση. Στην προσπάθειά του να προστατεύσει τον λιπώδη ιστό, ο οργανισμός αναγκάζει το σώμα να καίει λιγότερες θερμίδες και ουσιαστικά να αποθηκεύει λίπος.
Πολλές φορές μάλιστα κατά την διαδικασία αυτή, μπορεί να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα όπως ναυτία, κόπωση, δυσκοιλιότητα και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Η όποια απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί οφείλεται μόνο στην απώλεια νερού και στην απώλεια μυϊκής μάζας, που προκύπτει από την μειωμένη πρόσληψη τροφής και θρεπτικών συστατικών, η οποία δεν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού.

Από το  mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου