Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Άλλαξε το σώμα σου

Fit δε σημαίνει να είσαι ντουλάπα ή να τρέχεις 4 μέρες πάνω στο διάδρομο με κλίση 5%. 
Fit σημαίνει να είναι το σώμα σου καλά και να δείχνει καλά. Να έχεις ικανοποιητικά επίπεδα αντοχής, να μπορείς να εκτελέσεις μια άσκηση που χρειάζεται δύναμη, να νιώθεις ευεξία και πάνω από όλα να αισθάνεσαι καλά μέσα στο σώμα σου.
Καταρχήν, τι σημαίνει "να αλλάξεις το σώμα σου": Αυτό φυσικά εξαρτάται από το σώμα. Αλλά αν υποθέσουμε πως ούτε επαγγελματίας αθλητής είσαι, ούτε πρωταθλητής σε διαγωνισμούς μυικής διάπλασης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι πως θα γίνεις fit! Δηλαδή, πως θα έχεις ικανοποιητικά επίπεδα αντοχής και δύναμης για να εκτελέσεις ασκήσεις που θα φέρουν το σώμα σου εκεί που θέλεις.
Που ακριβώς; Σε καλύτερη αναλογία μυών-λίπους αν π.χ. τα άκρα και ο κορμός σου είναι αδύναμα, σε καλύτερη στάση σώματος, σε περισσότερη ευεξία-ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε λιγότερους τραυματισμούς. Αυτά είναι στόχοι που μόνο εσύ μπορείς να θέσεις και να υλοποιήσεις με το γυμναστή σου, αλλά, σίγουρα, για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνεις μόνος σου τα πρώτα βήματα. Ιδού τα 7 βασικά!
  • Διατροφή
Η ενεργεία που δεν καταναλώνεις γίνεται λίπος. Αυτό σημαίνει ότι αν κάθε σου μερίδα συνοδεύεται από ένα πιάτο μακαρόνια ή ένα καρβέλι ψωμί έχεις ενέργεια που δεν μπορείς να κάψεις εκτός αν τρέχεις δύο ώρες κάθε μέρα. Γι' αυτό κάνε μια "απογραφή", δες τι και πόσους υδατάνθρακες καθημερινά και μείωσε τους στα αναγκαία επίπεδα. Όχι κατευθείαν, φυσικά, αλλά σταδιακά!
  • Το αερόβιο είναι το ήμισυ της προπόνησης
Το καλό με την αερόβια προπόνηση είναι ότι μπορείς να διαλέξεις ευχάριστα αθλήματα όπως κολύμβηση, ποδόσφαιρο, μπάσκετ. Οτιδήποτε, με ήπια ένταση και μεγάλη διάρκεια κάνει για την περίσταση και να θυμάσαι ότι η αερόβια πρέπει να είναι το 50% της συνολικής σου προπόνησης!
  • Ενυδάτωση
Το νερό συμμετέχει στις μεταβολικές αντιδράσεις, δηλαδή στις αντιδράσεις - της διάσπασης του λίπους, των υδατανθράκων αλλά και των πρωτεϊνών. Δεν είναι αυτό καθαυτό λιποδιαλύτης, αλλά εσύ πρέπει να πίνεις επαρκείς ποσότητες για να κάνει ο οργανισμός της δουλειά του.
  • Προπόνηση με αντιστάσεις
Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, χρειάζεσαι προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη). Γιατί οι μύες σου πρέπει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να δέχονται ισχυρό κίνητρο αύξησης. Προσοχή, όμως: Η προπόνηση πρέπει έχει χαρακτήρα κλιμακούμενης δυσκολίας και όχι σταθερό αριθμό επαναλήψεων-αντίστασης.
  • Αποκατάσταση
Εδώ είναι που την πατάνε οι περισσότεροι νομίζοντας ότι αν πηγαίνουν στο γυμναστήριο κάθε μέρα και λιώνουν θα πετύχουν περισσότερα από ότι με μέθοδο και πρόγραμμα. Την διαφορά κάνει η αποκατάσταση, το χρονικό διάστημα στο οποίο χτίζονται μύες, αναπληρώνουν την ενέργεια τους, και ο οργανισμός τελειοποιεί κινήσεις.
  • Πάλι διατροφή
Αν, επιτέλους, ξεκολλήσεις από τους υδατάνθρακες, πρέπει να καταλάβεις πόσο σημαντική είναι η αναλογία των συστατικών και ο προγραμματισμός των γευμάτων. Ξέχνα το τεράστιο μεσημεριανό σου και προσπάθησε να μοιράσεις το φαγητό της ημέρας σε πέντε με έξι μικρότερα γεύματα. Το διάστημα μεταξύ των γευμάτων δεν θα ξεπερνά τις τρεις με τέσσερις ώρες.
  • Όχι άλλο Junk
Ίσως έπρεπε να γραφτεί πρώτο, αλλά τώρα θα το θυμάσαι για τα καλά. Μόνο και μόνο να κόψεις αναψυκτικά και μπέργκερ, θα δεις μια τεράστια διαφορά. Στην ευεξία του οργανισμού, στα επίπεδα της ενεργείς, στην εικόνα του σώματος. Το αίσθημα της πείνας επανέρχεται γρήγορα μετά από ένα γεύμα σε fast food αφού οι ενεργειακές ανάγκες δεν μπόρεσαν να καλυφτούν.

Μιχάλης Πανδής Γυμναστής
Από το  oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου