Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Εκτεθείτε στον ήλιο με ασφάλεια


Οι οδηγίες των ειδικών για ασφαλή έκθεση στον ήλιο, στοχεύουν αφενός στην προστασία του δέρματός σας, αφετέρου στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Ιδού τι πρέπει να προσέξετε για το… δέρμα σας και όχι μόνο:

  • * Περιορίστε τον χρόνο έκθεσης στο φως του ήλιου Ο ήλιος είναι πιο δυνατός κατά τις μεσημεριανές ώρες, κυρίως από τις 10 π.μ. ως τις 4 μ.μ. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη βλάβη στο ανθρώπινο δέρμα. Μάλιστα, κοντά σε νερό, χιόνι και άμμο υπάρχουν ακόμη περισσότερες αντανακλάσεις των ηλιακών ακτίνων, οπότε η πιθανότητα για έγκαυμα αυξάνεται. Το ηλιακό έγκαυμα αλλά και το μαύρισμα είναι αδιαμφισβήτητες ενδείξεις ότι το δέρμα σας έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο. Να θυμάστε ότι όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η βλάβη στο δέρμα, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν πρώιμα ρυτίδες, καρκίνος του δέρματος καθώς και άλλα δερματικά προβλήματα.
  • *Απομακρυνθείτε αμέσως από τον ήλιο, εάν κοκκινίσει το δέρμα σας. Θα πρέπει να μεταφερθείτε σε κλειστό χώρο.
  • *Μείνετε κάτω από ομπρέλες. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, να χρησιμοποιείτε πάντοτε οποιοδήποτε διαθέσιμο σκίαστρο υπάρχει στην περιοχή, είτε φυσικό (δέντρα) είτε τεχνητό (τέντες, ομπρέλες κ.α.).
  • *Χρησιμοποιήστε αντηλιακό. Χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέως φάσματος για να προστατευτείτε από τις ακτίνες UVA και UVB με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες. Μην το τσιγκουνεύεστε, απλώστε το σε όλες τις περιοχές του σώματός σας που εκτίθενται στον ήλιο: μύτη, αυχένα, αυτιά, χέρια, πόδια. Προστατέψτε τα χείλη σας με ειδικά προϊόντα. Γενικά το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται περίπου 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και φυσικά να ανανεώνεται μετά το κολύμπι.
  • *Βάλτε γυαλιά και καπέλο τώρα! Σας προστατεύουν κι αυτά έναντι των ακτίνων UVA και UVB . Όταν το καπέλο δεν καλύπτει καλά τα αυτιά και τον αυχένα, βάλτε άφθονο αντηλιακό.
  • *Ντυθείτε! Βάλτε ρούχα που να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματός σας. Οι περιοχές που καλύπτονται από ρούχα είναι πάντα περισσότερο προστατευμένες σε σχέση με ένα αντηλιακό. Όσο πιο πυκνή είναι η ύφανση ενός ρούχου, τόσο μεγαλύτερη η προστασία παρέχει.
 Από το omorfamystika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου