Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Twitter: 20 εκατ. πλαστοί λογαριασμοί

Δύο Ιταλοί ερευνητές αποκαλύπτουν ότι ανθεί το «εμπόριο» των πλαστών follower.
Την αγορά ψεύτικων follower, η οποία βρίσκεται μάλιστα στο απόγειο, φέρνει στο φως έρευνα δύο Ιταλών ειδικών σε θέμα ασφάλειας, του Andrea Stroppa και του Carlo De Micheli, οι οποίοι μίλησαν στους New York Times.
Η ύπαρξη πλαστών προφίλ είχε πρωτοαπασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης πέρυσι το καλοκαίρι, με αφορμή την απότομη αύξηση κατά 100.000 των χρηστών που ακολουθούσαν τον λογαριασμό του Μιτ Ρόμνεϊ, τότε υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων. Μάλιστα, η είδηση είχε κάνει τέτοια αίσθηση που εταιρείες όπως οι StatusPeople και SocialBakers ανέπτυξαν έκτοτε ιντερνετικά εργαλεία τα οποία μπορούν να εντοπίζουν τους ψεύτικους follower.
Όπως όμως αποκαλύπτουν οι δύο ερευνητές στην εφημερίδα, τέτοιες προσπάθειες μάλλον δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα, οι πλαστοί λογαριασμοί έχουν πια βελτιωθεί τόσο πολύ που είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσει κανείς από τους πραγματικούς. Κι αυτό γιατί η σχετική αγορά είναι αρκετά προσοδοφόρα: μία εταιρεία που δημιουργεί και πουλά πλαστούς follower μπορεί να κερδίζει έως και 1 εκατ. δολάρια την εβδομάδα.

Η έρευνα των Stroppa και De Micheli κράτησε αρκετούς μήνες και κατά τη διάρκειά της ανακάλυψαν περισσότερες από 20 «υπηρεσίες» που πουλούν πλαστά προφίλ. Με βάση τον αριθμό των προφίλ που εμπορεύονται αυτές οι «υπηρεσίες», οι ερευνητές εκτιμούν πως οι ψεύτικοι λογαριασμοί στο Twitter φτάνουν τα 20 εκατομμύρια.
Οι λογαριασμοί αυτοί συνήθως πωλούνται μαζικά, ξεκινώντας από τους 1.000 και φθάνοντας το 1 εκατομμύριο, ενώ η αγορά 1.000 προφίλ κοστίζει κατά μέσο όρο 18 δολάρια. Επίσης, οι πελάτες προτιμούν λογαριασμούς που έχουν ξαναπουληθεί. Κι αυτό γιατί, όσο περισσότερα προφίλ «ακολουθεί» ένας ψεύτικος λογαριασμός, τόσο περισσότερο φαίνεται για αυθεντικός.
Σύμφωνα με τους δύο Ιταλούς, έχει αναπτυχθεί λογισμικό για τη δημιουργία ψεύτικων προφίλ, το οποίο μάλιστα συμπληρώνει κάθε λεπτομέρεια – όπως τη φωτογραφία του προφίλ και το υποτιθέμενο βιογραφικό του χρήστη. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και link που παραπέμπει στο σάιτ που υποτίθεται ότι ανήκει στον χρήστη.
Σχολιάζοντας την έρευνα στην εφημερίδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Twitter Jim Prosser δήλωσε πως το κοινωνικό δίκτυο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι, λόγω του τρόπου χρήσης της πλατφόρμας από πολλά μέλη, αυτό δεν είναι εύκολο.
«Το 40% των χρηστών μας καταναλώνουν αποκλειστικά περιεχόμενο, χωρίς να ανεβάζουν ποτέ δικά τους μηνύματα. Επομένως, μπορεί να μοιάζει με πλαστός ένας καθ’ όλα πραγματικός λογαριασμός», είπε χαρακτηριστικά.

Από το portal.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου