Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013

Τo check up του μαθητή

Η εγγραφή στους παιδικούς  σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους γονείς προκειμένου να ελέγξουν την υγεία των παιδιών  τους πριν τη νέα σχολική χρονιά.

Ο προληπτικός έλεγχος της όρασης και της ακοής είναι  ίσως τα σημαντικότερα σημεία που  θα πρέπει να ελεγχθούν, αφού αποτελούν  τα κυριότερα αισθητήρια για την  μάθηση του παιδιού στο σχολείο επισημαίνει ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας.  

Δυστυχώς,  σημειώνει «δεν δίνεται η δέουσα προσοχή και οι γονείς σε κάποιο ποσοστό αμελούν να ζητήσουν να εξεταστούν τα παιδιά τους για την όραση και την ακοή, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ξεφεύγουν προβλήματα από τα δύο αυτά όργανα, με αποτέλεσμα την κακή επίδοση στο σχολείο.

Ο σχεδιασμός και οι ιδιαιτερότητες της κάθε ηλικίας απαιτούν και  διαφορετικούς προληπτικούς ελέγχους.  Άλλος πχ θα είναι για τα βρέφη, άλλος για τα νήπια και άλλος  για τους εφήβους. Το κεφάλαιο έτσι «ατομικό δελτίο υγείας μαθητού» γίνεται  μια πολύ σοβαρή, δύσκολη αλλά και  υπεύθυνη υπόθεση για τους γονείς αλλά και για τους παιδιάτρους. Η  έγκαιρη διάγνωση μιας διαταραχής της  υγείας θα δώσει την ευκαιρία για  έγκαιρη αντιμετώπιση και επομένως καλύτερη ανάπτυξη του παιδιού και  καλύτερη μάθηση στο σχολείο.

Ένα από τα σημαντικότερα  σημεία ενός προληπτικού ελέγχου  είναι όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως  ηλικίας  να εξετάζονται με λεπτομερή  κλινική εξέταση και να γίνεται  ανασκόπηση του ιστορικού τους.

Από το protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου