Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Καθιστική ζωή : Eπιπτώσεις στην «υγεία» της σπονδυλικής στήλης

H καθιστική ζωή και ιδιαίτερα η κακή στάση του σώματός μας στο , έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην «υγεία» της σπονδυλικής στήλης. 
«Σε καθιστή θέση, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι λόγω της απορροφητικής ιδιότητας που έχουν, επειδή παίζουν τον ρόλο ‘αμορτισέρ’ για τους σπονδύλους, επιβαρύνονται αρκετά αφού υφίστανται μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με την όρθια ή ξαπλωτή θέση. Επίσης, το κέντρο βάρος του σώματος αλλάζει, χαμηλώνει και πέφτει μεγαλύτερο βάρος στους οσφυϊκούς σπονδύλους, οι οποίοι όχι μόνο συμπιέζονται στον κάθετο άξονα, αλλά έχουν την τάση να παρεκκλίνουν στην οπίσθια πλευρά των σπονδύλων», επισημαίνει σχετικά ο δρ. Χρήστος Ριγανάς, Εργοφυσιολόγος και Επιστημονικός Συνεργάτης του τομέα Βιολογίας της Άσκησης στο Τ.Ε.Φ.Α.Α Α.Π.Θ.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας μας στο γραφείο να διατηρούμε την σωστή στάση του σώματος. Κάτι τέτοιο όμως σπάνια γίνεται.
Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε; 

* Η μέση δεν ακουμπάει πίσω στην πλάτη της καρέκλας. Έτσι δεν στηρίζεται καλά η περιοχή της οσφύος και αναγκάζονται οι ραχιαίοι και οι κοιλιακοί μύες να ενεργοποιούνται ισομετρικά, δηλαδή να «σφίγγονται». Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο υπέρχρησης και πόνο στους μύες αυτούς, ενώ αρκετά συνηθισμένη είναι και η κυφωτική στάση που προκαλείται από το «κενό» και η οποία αποτελεί παραμόρφωση των φυσιολογικών κυρτωμάτων της σπονδυλικής στήλης. Η λόρδωση αυτή μπορεί να διορθωθεί είτε με ένα μικρό μαξιλάρι πίσω από την μέση είτε με την αγορά εργονομικής καρέκλας η οποία θα στηρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή.

* Ο υπολογιστής είναι σε χαμηλότερη θέση από την ευθεία των ματιών. Κάτι τέτοιο επιβαρύνει την φυσιολογική κλίση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα και εδώ να υπάρξουν σύνδρομα υπέρχρησης των μυών της περιοχής, με δημοφιλέστερο όλων το αυχενικό.

* Δεν υπάρχει υποπόδιο για να στηρίζονται τα πόδια. Το υποπόδιο συνδυάζεται με την καλή στήριξη της μέσης που αναφέραμε πιο πάνω. Η απουσία του, σε συνδυασμό με την απουσία στήριξης της μέσης, αυξάνει τη λόρδωση στη σπονδυλική στήλη, επιβαρύνοντας τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και προκαλώντας κόπωση στους ραχιαίους και κοιλιακούς μύες.

* Σε ψηλά άτομα, το ύψος της πλάτης της καρέκλας είναι χαμηλό. Αποτέλεσμα, δεν στηρίζεται επαρκώς η πλάτη και πάλι αναγκάζονται να «δουλεύουν» υπερβολικά οι ραχιαίοι μύες. Η κούρασή τους δημιουργεί είτε χρόνιους μυϊκούς σπασμούς είτε αδυναμία στήριξης των φυσιολογικών κυρτωμάτων στην θωρακική και αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

* Η γωνία του αγκώνα με το με το πληκτρολόγιο του γραφείου είναι είτε μικρότερη είτε μεγαλύτερη από 90 μοίρες. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει σύσπαση του τραπεζοειδή μυ και του δελτοειδή, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται έντονος πόνος και «πιάσιμο» στον αυχένα.

Όλες οι παραπάνω επιπτώσεις, αφορούν τη μακροχρόνια κακή στάση του σώματος στο γραφείο. Για να τις αποφύγετε, προσπαθήστε να κάθεστε κάνοντας με το σώμα σας μία γωνία 135 μοιρών, μειώνοντας έτσι την πίεση που ασκείτε στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης. Επίσης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα γείρετε ελαφρά προς τα πίσω και κάθε μισή ώρα κάντε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα από την… καρέκλα περπατώντας για δύο με τρία λεπτά.


Πηγή: www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου