Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Καρπούζι το φρούτο του καλοκαιριού


Δεν μας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες
Συγκεκριμένα, αποδίδει 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια – μια μέτρια φέτα μας δίνει περί τις 80-90 θερμίδες.

Μας ενυδατώνει
Η περιεκτικότητά του σε νερό φτάνει το 90%, γεγονός που το καθιστά πολύ καλό και νόστιμο τρόπο καλοκαιρινής ενυδάτωσης.

Ακόμα και τα σπόρια είναι θρεπτικά
Τα εσωτερικά σποράκια του καρπουζιού περιέχουν πρωτεΐνη, λιπαρά και φυτικές ίνες.

Έχει αντιοξειδωτική δράση
Το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο, ένα καροτονοειδές αντιοξειδωτικό συστατικό που συναντάται και στην ντομάτα, χαρίζοντας το κόκκινο χρώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο έχει προστατευτική δράση όσον αφορά τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και του προστάτη.

Βοηθά στη λειτουργία της καρδιάς και στην ρύθμιση της πίεσης
Η καρδιαγγειακή λειτουργία και η πίεση του αίματος ρυθμίζονται καλύτερα με την βοήθεια του καλίου, το οποίο περιέχεται στο καρπούζι.

Καταπολεμά την δυσκοιλιότητα
…με την «συνδρομή» των φυτικών ινών που περιέχει – σε μικρή αλλά όχι αμελητέα ποσότητα -  οι οποίες βοηθούν στη λειτουργία του παχέος εντέρου.

Χαρίζει βιταμίνες C, A και B6
Η C και η βήτα-καροτίνη μπορούν να καταπολεμήσουν μολύνσεις και ουσίες που επιταχύνουν τη γήρανσή μας, καθώς και να προστατεύσουν από κάποιες μορφές καρκίνου. Η βιταμίνη Α είναι σύμμαχος στην υγεία της όρασης και στην καλή κατάσταση των λεμφοκυττάρων, ενώ η Β6 συμβάλλει στην παραγωγή ουσιών που λειτουργούν ενάντια στο άγχος, σαν… φυσικά αγχολυτικά.

Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη
Φάτε άφοβα χωρίς να αγχώνεστε για την αύξηση των λιπιδίων του αίματος. Φυσικά, όπως και με όλες τις τροφές, καλό είναι και το καρπούζι να καταναλώνεται με μέτρο. Κι αυτό γιατί περιέχει φυσική ζάχαρη, που σε μεγάλες ποσότητες καρπουζιού μπορεί να μας επιβαρύνει όσον αφορά το σωματικό βάρος. 

http://www.in2life.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου