Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Κακοσμία; Υπάρχει λύση.

Καλοκαίρι χωρίς ιδρώτα δεν υπάρχει, γιατί η παραγωγή του ιδρώτα και η εξάτμισή του είναι ο τρόπος που έχει το σώμα για να διατηρείται δροσερό. Άλλο το να ιδρώνει κανείς, όμως, και άλλο το να… στάζει – ή χειρότερα ακόμα να μυρίζει άσχημα το σώμα του…
Οι περισσότεροι άνθρωποι ιδρώνουν όταν κάνει ζέστη, όταν κουράζονται ή όταν νιώθουν νευρικότητα, άγχος ή στρες – και αυτό είναι απολύτως υγιές και φυσιολογικό.
Ο ιδρώτας συνήθως αποτελεί απλή ενόχληση, αλλά η μυρωδιά του μπορεί να είναι τεράστιο πρόβλημα. Αν και ο ιδρώτας είναι πρακτικά άοσμος, μπορεί να αποκτήσει μια δυσάρεστη μυρωδιά όταν έρθει σε επαφή με τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιδερμίδα και ιδίως σε περιοχές με τριχοφυΐα, όπως οι μασχάλες.


Η κακοσμία του ιδρώτα είναι πιο συνηθισμένη στα άτομα που ιδρώνουν πάρα πολύ. Για να αποφευχθεί ή/και να αντιμετωπιστεί, ο δερματολόγος Νίκος Καλογερόπουλος έχει τις εξής συμβουλές:

* Να κάνετε συχνά μπάνιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει δύο φορές την ημέρα μπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες και μία τους χειμερινούς. Ωστόσο, στα άτομα με ιδιαίτερη κακοσμία του ιδρώτα, το μπάνιο είναι απαραίτητο και μετά από άσκηση ή σωματική καταπόνηση.

* Να αφαιρείτε την τοπική τριχοφυΐα. Στις δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μόνιμη (με laser) αποτρίχωση, διότι οι τρίχες αυξάνουν την τοπική θερμοκρασία και έτσι εντείνουν την εφίδρωση, ενώ αποτελούν και «φωλιά» για την ανάπτυξη βακτηρίων.
* Να αντιμετωπίσετε την υπεριδρωσία. Εάν ένα άτομο ιδρώνει υπερβολικά πολύ, είναι πιθανό να έχει υπεριδρωσία, η οποία χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.
* Να βάζετε καθημερινά αποσμητικό. Η συχνή χρήση των αποσμητικών παίζει μεγάλο ρόλο, αφού η κακοσμία του ιδρώτα μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη τόσο στην κοινωνική και προσωπική, όσο και στην επαγγελματική ζωή.

Πηγή ygeia.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου