Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Τη ρήση των αρχαίων Ελλήνων «νους υγιής εν σώματι υγιεί» έρχονται να επιβεβαιώσουν για ακόμη μία φορά τα ευρήματα των ειδικών, καθώς νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων κατέδειξε πως τα γυμνασιόπαιδα, τα οποία κάνουν σπορ όχι μόνο δηλώνουν πως έχουν μεγαλύτερη ευεξία, αλλά νιώθουν και πιο χαρούμενα και αισιόδοξα για τη ζωή!
Η σημασία της άθλησης, γύρω από την οποία έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ήδη γνωστή τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά. Η νέα έρευνα, ωστόσο, είναι η πρώτη που επικεντρώνεται στη συσχέτιση των σπορ με τη φυσική και την ψυχική υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι Dr. Keith Zulling και Rebecca White, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, των Η.Π.Α, ζήτησαν από 245 αγόρια και κορίτσια των οποίων η ηλικία ήταν μεταξύ 12 και 14 ετών, να περιγράψουν το βαθμό ικανοποίησής τους, αλλά και σωματικής ευεξίας τους, από την ενασχόλησή τους με κάποιο σπορ.
Όπως φάνηκε από τις απαντήσεις των ίδιων των μαθητών, η συμμετοχή σε αθλητική ομάδα σχετιζόταν –και για τα δύο φύλα- με μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή, ενώ τα αγόρια είχαν 5πλάσιες πιθανότητες (και τα κορίτσια 3πλάσιες) να περιγράφουν την κατάσταση της υγείας τους ως «ασθενή ή φτωχή» σε περίπτωση που δεν λάμβαναν μέρος σε ομαδικά αθλήματα.
«Η έρευνά μας δείχνει τα οφέλη από τη συμμετοχή των νέων στα σπορ σε ό,τι αφορά στο βαθμό ‘αυτοεκτίμησης’ της υγείας και της ικανοποίησής τους από τη ζωή» ανέφεραν οι δύο ερευνητές, παρουσιάζοντας τη μελέτη τους στην online έκδοση του “Springer’s Journal”, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία που πρέπει να δοθεί από τα σχολεία στην παρότρυνση των μαθητών για συμμετοχή σε ομαδικά σπορ. 

Από το mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου