Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Καρκίνος του Μαστού : πρόληψη η λύση

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Εκείνο που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς είναι πως με την κατάλληλη παρακολούθηση και εξέταση, δηλαδή την πρόληψη μια γυναίκα μπορεί να τον προλάβει.
Αν ένα κρούσμα καρκίνου διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο – όπως συμβαίνει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια – τότε οι πιθανότητες να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, με επιτυχημένη θεραπεία, είναι 95%.
Γνωρίζεις τι είναι η αυτοεξέταση και πως να την κάνεις;
Αφιερώνοντας λίγα λεπτά από το χρόνο σου μια φορά το μήνα, θα μάθεις το στήθος σου και θα μπορείς να παρατηρήσεις κάθε αλλαγή που μπορεί να κινήσει υποψίες. Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται 7-8 μέρες μετά την περίοδο ή μια σταθερή μέρα του μήνα για τις γυναίκες που δεν έχουν περίοδο.
Αυτοεξέταση σε 3 εύκολα βήματα
Μπροστά στον καθρέφτη
Τοποθέτησε τα χέρια σου στα πλευρά και έλεγξε τα στήθη σου για οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, στο μέγεθος, στο σχήμα ή για λακκούβες ή ραβδώσεις της επιδερμίδας. Έλεγξε ξανά, πρώτα τοποθετώντας τα χέρια στους γοφούς, πιέζοντας ώμους και αγκώνες μπροστά για να συσφίξεις τους μύες του στήθους και στη συνέχεια, σήκωσε τα χέρια και σταύρωσε τα απαλά πίσω από το κεφάλι.

Στο ντους
 Σήκωσε το αριστερό σου χέρι. Με τα δάκτυλα του δεξιού χεριού, εξέτασε προσεκτικά το αριστερό στήθος με κυκλική φορά, ξεκινώντας από την εξωτερική πλευρά της κορυφής, πιέζοντας τόσο δυνατά όσο για να αισθάνεσαι τον ιστό από κάτω. Μετά από έναν ολοκληρωμένο κύκλο, προχώρησε ένα εκατοστό προς την κορυφή του στήθους και ξανακάνε τον κύκλο, συνεχίζοντας μέχρι να φτάσεις στη θηλή. Έλεγξε και την περιοχή πάνω από το στήθος, ειδικά την περιοχή της μασχάλης, για εξογκώματα ή για σκληρίες. Επανάλαβε στο δεξί στήθος.

Ξαπλωμένη
Με ένα μαξιλάρι κάτω από τον αριστερό ώμο, σήκωσε το αριστερό χέρι πάνω από το κεφάλι. Εξέτασε όλο το στήθος με κυκλικές κινήσεις, όπως περιγράφεται και στο βήμα 1ο. Επανάλαβε στο δεξί στήθος. Επίσης, πίεσε απαλά την κάθε θηλή και έλεγξε αν βγαίνει υγρό.
Από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει η εξέταση και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;
-Σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές μία γυναίκα πρέπει να ξεκινήσει την κλινική εξέταση στην ηλικία των 20 ετών και να εξετάζεται κάθε 3 χρόνια μέχρι την ηλικία των 39 ετών και στη συνέχεια 1 φορά κάθε χρόνο.
-Από την ηλικία των 40 ετών η κλινική εξέταση πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με μαστογραφία. Περίπου 14% με 21% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται με κλινική εξέταση.
-Ένας πρώτος έλεγχος με μαστογραφία καλό είναι να γίνει στην ηλικία των 35 ετών, ενώ από τα 40 και μετά θα πρέπει να γίνεται κλινικός έλεγχος και μαστογραφία κάθε χρόνο.

Από το tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου