Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Αποθήκευση Οίνων : Βασικές προϋποθέσεις

Πολλοί πιστεύουν ότι για να αποθηκεύσουν κρασί στο σπίτι χρειάζονται ένα κελάρι. Αλλά μόνο η λέξη μας φέρνει εικόνες σκοτεινών, κρύων υπογείων, ή εξεζητημένων και θερμοκρασιακά ελεγχομένων δωματίων εξοπλισμένων με μαονένια ράφια κρασιών. Όλα αυτά είναι πολύ ωραία μεν, αλλά καθόλου απαραίτητα. Σας συνιστούμε να ερμηνεύσετε την λέξη "κελάρι" κάπως... ελεύθερα.
Οίνων
Υπάρχουν 4 βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να λάβετε υπ' όψη όταν αποθηκεύετε το κρασί: Τη θερμοκρασία, το φως, τις δονήσεις και το να κρατήσετε το φελλό υγρό.


Θερμοκρασία
Τόσο τα λευκά όσο και τα κόκκινα κρασιά πρέπει να διατηρούνται δροσερά, και επίσης η θερμοκρασία να παραμένει όσο γίνεται σταθερή. Καλύτερα μια σταθερή θερμοκρασία 18 °C παρά την μια ημέρα 6 °C και την επόμενη 16 °C.
Αποφεύγουμε να αποθηκεύουμε το κρασί σε μέρη του σπιτιού στις οποίες παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες, ή και μεγάλες διαφοροποιήσεις στη θερμοκρασία. Έτσι, δεν αφήνουμε το κρασί μας κοντά σε καλοριφέρ, ηλεκτρικές συσκευές όπως ψυγεία και πλυντήρια, καθώς και παράθυρα, ειδικά αν αυτά εκτίθενται άμεσα στο φως του ήλιου. Το κρασί μπορεί να μείνει για αρκετό, αλλά όχι υπερβολικό, διάστημα μέσα στο ψυγείο. Κι αυτό γιατί μπορεί το ψυγείο να διατηρεί τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο το κρύο του είναι ξηρό και στερεί την υγρασία που είναι απαραίτητη στο κρασί έτσι ώστε να διατηρηθεί στη σωστή κατάσταση ο φελλός του.
Αφού ανοιχτεί, το κρασί που θα περισσέψει πρέπει να συντηρηθεί στο ψυγείο, ειδικά αν είναι λευκό ή ροζέ. Μετά το πρώτο άνοιγμα, όμως, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, οπότε το κρασί μας θα μείνει σε καλή κατάσταση στο ψυγείο μόνο για μερικές ημέρες, προτού να αρχίσει να αλλοιώνεται
Φως
Το πολύ φως και ο ήλιος μπορεί να κάνουν ζημιά στο κρασί καθώς ωριμάζει στο μπουκάλι, και έτσι όσο σκοτεινότερο το δωμάτιο τόσο το καλύτερο.
Δονήσεις
Περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία πεζών και διαφόρων ειδών δονήσεων θα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί το κρασί δεν αρέσκεται καθόλου σε αυτές.
Υγρός φελλός
Αποθηκεύοντας το κρασί στο πλάι, κρατά το φελλό πάντοτε σε επαφή με το κρασί, που, με τη σειρά του, δεν αφήνει το φελλό να στεγνώσει και να ξεραθεί. Ο ξερός φελλός συστέλλεται, αφήνοντας τον αέρα να μπει στο μπουκάλι, και να οξειδώσει υπερβολικά το κρασί.

Αν έχετε στο μυαλό σας τις τέσσερεις αυτές απαιτήσεις, μπορείτε εύκολα να βρείτε κάποιο χώρο στο σπίτι σας που να τις πληρεί, και δε θα χρειαστείτε κελάρι. Μια γωνιά στο υπόγειο, μια ντουλάπα σε ένα επί πλέον υπνοδωμάτιο, ένα ερμάριο κάτω από τη σκάλα μπορεί κάλλιστα να κάνουν τη δουλειά. Και να θυμάστε πάντα ότι, όσο περισσότερο καιρό σχεδιάζετε να κρατήσετε τα κρασιά σας, τόσο περισσότερο σημαντικές γίνονται αυτές οι απαιτήσεις.

Πηγή houseofwine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου