Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Αντιμετώπιση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων

Στο δηλητήριο των φιδιών επικεντρώνονται οι έρευνες για την αντιμετώπιση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Με τη βοήθεια μια νέας μεθόδου ο εντοπισμός των κατάλληλων θεραπευτικών ουσιών γίνεται πιο ακριβής.


Καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά ανήκουν στην Γερμανία στις συχνότερες αιτίες θανάτου. Τα επεισόδια αυτά οφείλονται μεταξύ άλλων στις θρομβώσεις, οι οποίες φράζουν τις αρτηρίες. Δυστυχώς όμως τα υπάρχοντα φάρμακα που δρουν προληπτικά ή κατασταλτικά έχουν σημαντικές παρενέργειες. Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στο δηλητήριο ορισμένων φιδιών που ζουν στην Αυστραλία. Εκεί αναζητεί λύσεις για νέα αντιθρομβωτικά φάρμακα ο  βιοχημικός Γιοχάνες Εμπλε: «Τα φίδια δεν έχουν στο δηλητήριο τους μόνο αντιθρομβωτικές ουσίες, αλλά και ουσίες που αφήνουν το αίμα να πήξει, λέει ο Γερμανός ερευνητής .Παρατηρούμε το φαινόμενο ένα μέρος του αίματος να πήζει στις αρτηρίες και ένα άλλο μέρος να περνά στον ιστό, έτσι ώστε μειώνεται δραματικά η ποσότητα του αίματος».

 
Περιορισμένες παρενέργειες
Οι θεραπευτικές ουσίες που προκύπτουν από το δηλητήριο φιδιών δεν δρουν μόνο αντιθρομβωτικά ή μη. Έχουν επιπλέον ελάχιστες παρενέργειες, εξηγεί ο επιστήμονας Γιοχάνες Έμπλε: «Η φύση είχε στη διάθεσή της εκατομμύρια χρόνια για να αναπτύξει ουσίες εξαιρετικά αποτελεσματικές. Στόχος μας είναι να παρακολουθήσουμε την φύση με την ελπίδα ότι θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε όσο το δυνατόν τις παρενέργειες που γνωρίζουμε από τα υπάρχοντα φάρμακα».

Πηγή dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου