Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

Μαύρη σοκολάτα : «ΑΣΠΙΔΑ» για την υγεία μας

Εκτός από απόλαυση για τους γευστικούς μας κάλυκες, η σοκολάτα αποδεικνύεται και ευεργετική «ασπίδα» για την υγεία μας: σειρά επιστημονικών μελετών αποκαλύπτει ότι η θερμιδικά «αμαρτωλή» σοκολάτα,και ιδιαίτερα η μαύρη, περιέχει ουσίες που βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα μπορούν να μειώσουν το στρες, ακόμη και να παρατείνουν τα χρόνια ζωής.
Έρευνα σε 8.000 αποφοίτους του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που διήρκησε 18 ολόκληρα χρόνια έδειξε ότι όσοι που κατανάλωναν σοκολάτα έζησαν περίπου έναν χρόνο περισσότερο από εκείνους δεν την περιλάμβαναν στις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτά όμως είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα νέα είναι ότι όλοι τους ήταν… άνδρες, καθώς πιστεύεται ότι ορισμένα οφέλη από την κατανάλωση σοκολάτας είναι περισσότερο αποτελεσματικά στο «ισχυρό» φύλο, για λόγους που οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν.


Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Αμπερντίν έδειξε ότι οι φλαβανόλες, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στη σοκολάτα με υψηλή συγκέντρωση σε κακάο, αποτρέπουν την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων στο αίμα, μειώνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα δύο τετραγωνάκια μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας περιέχουν τέσσερις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα δαμάσκηνο ή μερικά λαχανάκια Βρυξελλών. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις η κατανάλωση φλαβανολών μπορεί ακόμη και να αντιστρέψει τη ζημιά που έχει προκληθεί στις αρτηρίες από το κάπνισμα. Και η συνετή κατανάλωση σοκολάτας, υποστήριξε ο καθηγητής Καρλ Γκριν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, έχει παραπλήσια αντιθρομβωτική δράση με εκείνη της ασπιρίνης. Η σοκολάτα θεωρείται επίσης μία από τις πλουσιότερες πηγές σε μαγνήσιο, ένα ανόργανο μεταλλικό στοιχείο που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Κορνέλ στη Νέα Υόρκη βρήκαν επίσης ότι η σοκολάτα περιέχει επικατεχίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο προσφέρει προστασία από τις αμυλοειδείς πλάκες, που ευθύνονται για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλων συναφών διαταραχών. Επιπλέον η σοκολάτα ενισχύει τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τον χρόνο αντίδρασης και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, αφού αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.
Μία μελέτη Ιαπώνων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση «British Journal of Cancer», αποκάλυψε ότι οι φαινολικές ουσίες, τα φυσικά αντιοξειδωτικά της σοκολάτας, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μία άλλη μελέτη στο «American Chemical Society’s Journal of Proteome Research» κατέληξε ότι η καθημερινή κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας για δύο εβδομάδες μειώνει τις ορμόνες του στρες.

Από το tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου