Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, εύκολα και πολύ γρήγορα στο μαγείρεμα, μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να συνδυαστούν σχεδόν με οτιδήποτε.
Τα ζυμαρικά αποτελούν ένα βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της «Μεσογειακής Διατροφής», είναι πλούσια σε ενέργεια και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη. Παρασκευάζονται από σιμιγδάλι ή από αλεύρι ολικής άλεσης μακαρονοποιίας, από σκληρό σιτάρι και νερό, χωρίς ζύμη και ξεραίνονται σε ειδικούς χώρους μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή περιεκτικότητα σε υγρασία και να εξολοθρευτούν τα κάθε είδους μικρόβια (π.χ. σαλμονέλα).
Άλλα υλικά που προστίθενται στα μακαρόνια είναι: γνήσιο αποξηραμένο αυγό, ντομάτα ή σπανάκι για τα χρωματιστά ζυμαρικά (λαζάνια ή ταλιατέλες).
Στην παρασκευή των ζυμαρικών δεν χρησιμοποιούνται χρωστικές ουσίες ή συντηρητικά, καθώς τα ζυμαρικά έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και έχουν από μόνα τους διάρκεια ζωής πολύ μεγαλύτερη από τα δύο χρόνια που αναγράφεται συνήθως στα πακέτα. Φτάνει να φυλάγονται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες φύλαξης, δηλαδή σε δροσερό και ξηρό μέρος.
Τα ζυμαρικά είναι μία τροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες της ομάδας Β (Θειαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη). Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν αποτελούν την καλύτερη πηγή ενέργειας που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Είναι φτωχά σε λίπη, χοληστερόλη και νάτριο.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες ή αλλιώς σάκχαρα «αργής καύσης» που περιέχουν, αφομοιώνονται σιγά-σιγά από τον οργανισμό, σε αντίθεση με τα σάκχαρα «ταχείας καύσης» τα οποία αφομοιώνονται αμέσως και αυξάνουν απότομα το ποσοστό σακχάρου στο αίμα -κάτι που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.
Αυτή η αργή καύση των σύνθετων υδατανθράκων διατηρεί την ενέργεια στο σώμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Γι' αυτό τον λόγο τα ζυμαρικά συστήνονται ιδιαίτερα για τους αθλητές, αλλά και για τα παιδιά. Τα ζυμαρικά είναι εξίσου ιδανικά και για την τρίτη ηλικία, λόγω του ότι είναι από τα πιο εύπεπτα, αλλά και πιο εύκολα στην προετοιμασία τους φαγητά.
Από το mednutrition.gr
Γράφει η Ζωή Πορφύρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου